Пет години след жестокото убийство на сестрите Росица и Христина Белнейски българският съд е готов да произнесе присъдата срещу единственият обвиняем.

Утре - 10 юни, в 14 часа съдия Ивета Парпулова в Окръжен съд Пазарджик ще обяви решението си по мегаделото.
Припомняме, вчера държавното обвинение и адвокатите на семейството поискаха доживотни присъди за Лазар Колев.

По това дело няма доказателства. В името на закона, на морала и цивилизацията присъдата трябва да бъде оправдателна.

Това заяви пък днес - в края на над 2-часовата си пледоария, адвокат Марин Марковски, който защитава единствения обвиняем по делото за убийството на сестрите Белнейски.

В момента заседанието продължава при закрити врата, тъй като адвокат Марковски е пожелал да коментира приложените СРС-та.

По-рано в пледоарията си той посочи, че тази оправдателна присъда е необходима, защото не може да бъде осъден доживот и да бъде пратен в затворническата дупка един млад невинен човек.

Марковски подчерта, че по дрехите на жертвите няма следи от Лазар Колев, няма следи от момичетата по колата на Колев - няма техни отпечатъци, косми, кръв, сперма.

Камерите не са засекли нищо. По това дело има само подозрителни показания, доказани лъжесвидетели и подозрителни експертизи, които не са категорични, каза още защитникът.

По думите му в този процес не е важно кой ще спечели. Това не е важно, когато става въпрос за 20 и няколко годишно момче и неговото бъдеще, подчерта още той и допълни, че не може да се твърди, че понеже Лазар Колев бил много лош човек, той е извършил двойното убийство.

Много лоши хора правят добри неща и обратното, заяви той и даде пример с пуснати след Втората световна война хора от концлагери, които са отмъщавали и убивали германци в името на Русия; рецидивисти във Варна, които са скочили да спасяват майки и деца; множество дела с хора с чисто съдебно минало, които внезапно извършват зверско престъпление, въпреки че по принципно са добри хора, поясни Марковски.

Според него прокуратурата се опитва да изплете въже от пясък. „То може да стои добре, но не може да връзва," заяви той и опроверга подробно почти всички доводи на обвинението.

По думите му държавното обвинение няма факти и доказателства и обосновава обвинителния акт с обобщения, тези и заключения, повечето от които противоречащи на нормалната житейска логика.

„Затова, в което ме обвинява прокуратурата съм абсолютно и напълно невинен. Не ги познавам тези деца и не съм убил тези деца"

Това заяви в правото си на последна дума подсъдимият Лазар Колев. Той се обърна с молба към съда да го признае за невиновен в извършването на това зверско престъпление.

„Искам съдът да оневини напълно Лазар Колев и да го освободи", заяви самият подсъдим пред съдебния състав.

Той отново посочи, че може да каже на близките на жертвите, че не е убиецът на техните деца.

„Нито една присъда не би могла да удовлетвори една майка, която е загубила децата си по толкова жесток начин", каза през сълзи след края на съдебното заседание Фани Белнейска.

Тя посочи, че по време на съдебните заседания физиономията на Лазар Колев много често се променяла и той показвал емоции. Белнейска смята, че това може би издава не толкова твърда психика.

Лазар Колев се обърна към нея с репликата, че не е убил децата й. На въпрос какво тя би му казала в очите, Фани заяви: „Бих му казала наистина ако му е чиста съвестта много спокойно да каже онова, което иска, но много се съмнявам, че тя е такава".

Фани Белнейска посочи още, че частица от нея ще получи удовлетворение при осъдителна присъда - „но само толкова".

Тя каза, че утре ще дойде да изслуша присъдата с мисълта, че човек трябва да се бори в живота си въпреки несгодите, въпреки всичко да върви с високо вдигната глава и да знае, че няма вина за случилото се.

На въпрос дали за нея кошмарът ще приключи след обявяването на присъдата, Фани каза, че няма да има край на всички тези неща и допълни, че винаги има още нещо, за което човек си мисли.

Почернената майка смята, че съдебният състав е водил много добре делото и освен това представителят на държавното обвинение прокурор Димитрия Ганчева, както и техният адвокат Иво Найденов, са се представили много добре.

Припомняме, вчера адвокатът на родителите на сестрите Белнейски Иво Найденов поиска доживотна присъда без право на замяна за Лазар Колев.

На предишното заседание обвиняемият заяви, че може да погледне в очите родителите на сестрите, защото той не ги е убил. Държавното обвинение поиска най-тежкото наказание в българското правораздаване - доживотен затвор без право на замяна. Срещу Колев има обвинения с две убийства, две изнасилвания и блудство.