Испанското правителство официално се обърна към Конституционния съд на страната с молба заплануваният в Каталуния референдум за независимост да бъде обявен за нелегитимен, предадоха БиБиСи и Ройтерс.

Испанското правителство официално поиска Конституционният съд да обяви за незаконен планирания от Каталуния референдум за независимост от Испания, обяви в телевизионно обръщение премиерът Мариано Рахой.

Рахой каза, че вотът „не е съвместим с испанската конституция".

Нито целта, нито процедурата на гласуване са съвместими с испанската конституция", поясни премиерът.

Рахой повтори, че е изключено отделяне на Каталуния от страната.

Никой, няма власт или институция, която може да наруши принципа на суверенитета, поясни той.

Припомняме, ръководителят на испанския регион Артур Мас подписа в събота указ, с който насрочи вота за 9 ноември.

Веднага правителството обяви, че ще бъде обжалвано решението на Мас в съда. Вицепремиерът на Испания Сорая Саенс де Сантамария заяви на пресконференция веднага след подписания от каталунския лидер Артур Мас указ за референдума, че макар и необвързващ да е вотът, той нарушава конституцията на страната от 1978 година. Тя подчерта, че правителството ще блокира инициативата.

Мас е под натиск от сепаратиско настроените коалиционни партньори да продължи с инициативата за провеждане на референдум.

Политически анализатори очакват каталунският лидер да обяви предсрочни избори след блокирането на вота от Мадрид.

Стотици хиляди каталунци призовават да им се предостави възможност да се проведе референдум за независимост на богатия в Испания район.

В Каталуния живеят около 7,5 милиона души или грубо около 16% от цялото население на Испания. Той е регионът с най-висок БВП в страната. Според данни на Европейската комисия Каталуния изнася 20% от всички продукти на страната. 25% от чуждестранните инвестиции в Испания са в региона. Той се отличава със своята културна идентичност и езикова уникалност.