Председателят на Арабската лига Набил ел Араби заяви, че се страхува от възможността за избухването на гражданска война в Сирия, която ще има последствия за съседните страни.

В същото време стана ясно, че няколко наблюдатели са напуснали Сирия. Припомняме, на 26 декември Арабската лига изпрати група от наблюдатели, която трябва да следи дали се изпълняват договореностите сключени между Сирия и Лигата за прекратяване на насилието в страната.

Да, аз се страхувам от избухване на гражданска война и събитията, които виждаме и чуваме сега могат да доведат до такава война", каза ел Араби, цитиран от „Ройтерс".

Всеки проблем в Сирия ще има последствия за съседните държави", допълни той в интервю за египетския телевизионен канал Ал- Хаят.

Той описа доклада от изпратената мисия в Сирия като „притеснителен", но заяви, че „няма съмнение в това, че нивото на убийствата в страната е спаднало след пристигането на мисията".

Наблюдателската мисия ще представи заключенията си пред външните министри на Арабската лига на 19 и 20 януари. Не е ясно какви мерки би могла да предприеме организацията, ако в доклада се заяви, че Сирия не изпълнява ангажиментите си по споразумението.

Министрите ще решат дали има полза от продължаване на мисията или не", допълни той.

В момента между страните в Арабската лига има разцепление. Катар критикува действията на Лигата, а Алжир защитава режима на сирийския президент Башар Асад.