Седем души, измежду които петима французи, са отвлечени късно снощи в северен Нигер, съобщи АФП. Другите двама похитени са граждани на Того и Мадагаскар.

Предполага се, че нападателите са членове на действащата в района терористична организация на Ал Каида в ислямски Магреб. Похитителите са били въоръжена група от около 30 мъже.

От френското външно министерство потвърдиха за отвличането. От там допълниха, че голям брой френски дипломати са изцяло ангажирани със случая.

Част от отвлечените са работили за френската енергийна компания "Арева". Нападението е станало в близост до мина за добив на уран.

Ако предположенията, че  похитителите са от клона на Ислямски Магреб се потвърдят, това ще е поредното от серия подобни нападения в пустинния граничен район на северен Нигер. Място, в което правителството няма почти никакво влияние, а контролът е в ръцете на престъпници, не малко от които свързани с Ал-Кайда.

Припомняме, през февруари Ал-Кайда освободи френския заложник Пиер Камат, който бе отвлечен в края на ноември месец миналата година в Мали.