Муамар Кадафи е написал своето завещание три дни преди да бъде убит - на 17 октомври, пише „Аш Шарк ал Аусат". От него става ясно, че желанието на либийския полковник е било той да бъде погребан според мюсюлманските традиции, редом с близките си в родния си град Сирт.

Според данните завещанието е било в три екземпляра и е предадено на трима от най-близките роднини на полковника, единият от които е загинал при щурма на Сирт, другият е пленен, а трети е успял да се укрие. Предполага се, че става въпрос за синовете на Кадафи.

В завещанието се посочва още, че Кадафи иска да бъде погребан с дрехите, с които е бил до последния си час. Освен това призовал борбата срещу НАТО и Националния преходен съвет да продължи.

Припомняме, Муамар Кадафи, който оглавяваше Либия в продължение на 42 години, загина в своята „малка родина" - град Сирт, след като беше пленен от поддръжници на Преходния съвет.

Междувременно, аутопсията на тялото на мъртвия диктатор приключи. Според заключението той е загинал от огнестрелна рана, не се уточнява обаче кой куршум е бил смъртоносен. По-рано бе съобщено, че изстрел в главата е бил фатален за диктатора. Новите либийски власти оповестиха, че няма да предадат покойника на роднините му.