Трима души са загинали при днешната експлозия на кола бомба в сирийския град Алепо /Халеб/, съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на Сирийския център за мониторинг на спазването на човешките права. В резултат на взрива са ранени още 25 души.

Според представители на този център взривът е станал близо до сграда на силово ведомство. От своя страна Сирийската държавна телевизия САНА съобщи по-рано днес, че избухналият автомобил е бил паркиран пред сградата на пощата.

Припомняме, че вчера загинаха 27 души, а 140 бяха ранени в резултат на две експлозии в сирийската столица Дамаск, които са били насочени срещу полицейска и военно-въздушна щаб-квартири.

В същото време хуманитарната ситуация в Сирия ще бъде основна тема на срещата между президента на Международния Червен Кръст Якоб Келенбергер с руския външен министър Сергей Лавров на срещата им утре в Москва. Двамата ще обсъдят и възможностите за сътрудничество със сирийския Червен полумесец.

В комюнике на президента на Червения кръст се посочва, че хуманитарната ситуация в Хомс, Идлиб, Хама, Дераа и други райони е крайно тежка и се очаква да се влоши още повече. В нея се посочва, че за да може да се осъществява медицинска евакуация от тези райони трябва поне минимум двучасово прекъсване на боеевете.

Келенбергер е посочил, че активно си съдействат със Сирийския Червен Полумесец и отначалото на конфликта са доставили продоволствие и медицински консумативи на хиляди нуждаещи се, но е необходима по-активна работа.

Вчера българското външно министерство призова всички български граждани да напуснат Сирия.

Контакти на българското посолство в Сирия:

Дамаск, Салхия, улица "Пакистан" № 8, пощенска кутия № 2732
тел.: 0096311 4454039; 00963114413128
Fax: 0096311 4419854
e-mail: Embassy.Damascus@mfa.bg