Референдумът е ненужен и нечестен, категорични са хората на Кунева. Партията „България на гражданите" ще бойкотира референдума, стана ясно за пореден път на пресконференция в централата.

Тома Биков изтъкна още, че въпросът за референдума е обиден. „Ако сме за ядрената енергетика, но против „Белене" и гласуваме „за", гласуваме на практика за Белене, а ако гласуваме „против", значи сме против ядрената енергетика. Ние не сме. Затова отказваме да вземем такова решение", заяви Биков.

Валентин Стоянов съобщи, че лично той също подкрепя ядрената енергетика и изтъкна, че въпросът за референдума е некоректен. Той посочи, че ако се гласува на референдума с „не", премиерът Борисов ще каже „ОК, спираме Белене" и ще строим седми блок на АЕЦ „Козлодуй". Тогава всички гласували с „не" на референдума за ядрената енергетика, се оказват измамени, подчерта Стоянов.

По повод бойкотирането на референдума от „България на гражданите" Биков поясни: „Искаме да предпазим повече хора - да не подписват празен чек, на което и да е правителство или ядрено лоби, за да не може утре да кажат „Вие го решихте. Ние похарчихме още 3 милиарда в гьола, но вие го решихте".

Земеделският министър и всички участници в схемата за продажба на несебърските дюни да бъдат отстранени от постовете им, за да не пречат на разследването, настояват от „България на гражданите". Тома Биков заяви категорично, че всички участници в тази схема са свързани с ГЕРБ - „и фирмите, и чиновниците, и премиерът. След като премиерът разпъва чадър над министъра на земеделието и заместничката му, той трябва да носи отговорност заедно с тях".

Биков е категоричен, че всички забъркани трябва да понесат отговорност, като се започне от високите етажи и се стигне до ниските, а не като се започне от нищото и се приключи там. Според него уволнението на директора на Изпълнителната агенция по горите и евентуалното уволнение на шефа на РИОС - Бургас е с цел спасяване на отговорните по високите нива.

По повод казаното от премиера Борисов, че иска да има един член в парламентарната анкетна комисия, от партията на Кунева заявиха, че предлагат това да бъде Емил Димитров. „Той разбира от заменки; от времето на Тройната коалиция знае как се правят, кой ги е давал, колко струва. Димитров ще разследва себе си, Станишев - брат си, Джевдет Чакъров също може да разследва себе си", добави Биков.