В ход е подновяването на работата на Големия адронен колайдер (ускорител). За първи път от 2013 година протони ще започнат да циркулират по 27-километровия тунел, съобщава БиБиСи.

Всъщност колайдерът ще започне да действа най-рано другият месец, когато ще се достигне до удвояване на енергията на лъчите в колайдера.

Учените се надяват да зърнат „нова физика" отвъд Стандартния модел.

Протоните са инжектирани при относително ниска енергия, но през следващите месеци инженерите се надяват постепенно да се увеличи до 13 трилиона електронволта: двойно повече от първият опит на колайдера.

През последните две години учените направиха основен ремонт на колайдера и сега ще се опитат да разберат какво представлява тъмната материя. Очаква се откриването на нови частици, представляващи по-голям интерес от Хигс -бозон.

Подобряването на ускорителя беше свързано със замяна на 10 хиляди връзки, поставяне на 5000 изолационни системи и над 28 хиляди различни тестове, което струва общо 70 милиона лири. В проекта участваха 100 инженери.

Според учените подобряването на ускорителя ще доведе до радикална промяна в разбирането ни за работата на Вселената.

Според Стандартния модел, при раждането на Вселената след Големия взрив, частиците са придобили маса под въздействието на полето на Хигс, което е съставено от Хигс-бозони. Без това поле не било възможно образуването на атоми, тъй като частиците без маса щяха да се разпилеят в космическото пространство, без да могат да се свържат.

Според теорията, неуловимите Хигс-бозони съществуват навсякъде във Вселената. Първите сериозни опити да бъде „уловен" бозонът на Хигс започнаха с построяването на адронния колайдер в CERN, Швейцария, през 2008 година, но идеята за проекта се ражда през 1984 г.