САЩ ще наложат вето на евентуална резолюция на Съвета за сигурност на ООН за приемането на Палестина за пълноправен член на организацията и съответно признаване на нейния суверенитет.

Това заяви американският президент Барак Обама при срещата му с палестинския лидер Махмуд Аббас в Ню Йорк.

В случай на нужда САЩ ще са принудени да наложат вето на съответната резолюция на Съвета за сигурност, каза пред журналисти помощникът на президента по въпросите на националната сигурност Бен Родс след края на срещата между Обама с Аббас.

Палестинският лидер планира в петък да предаде на генералния секретар Бан Ки-мун официално искане за членство в ООН.

От своя страна Махмуд Аббас подчерта, че ще продължи независимост.

Според видния палестински преговарящ Набил Шаат членството на Палестина в ООН е „морално, юридически и политически приемливо във всички отношения."

Бенямин Нетаняху пък заяви, че Барак Обама заслужава „почетен знак" като защитник на Израел.

В същото време западните дипломати търсят възможност за отлагане на гласуването. Френският президент Никола Саркози призова към компромис и предложи Палестина да бъде приета за непостоянен член на ООН, като даде и своите срокове за решението - месец, за да започнат преговорите, шест месеца, за да се договорят за границите и безопасността, и една година, за да се вземе „окончателното решение."

Не закъсняха и реакциите на предложението на френския държавен глава. Германският външен министър Гидо Вестервеле реагира хладно на предложението: „Предложението на президента Саркози има някои аспекта, обсъждани в международната общност, така че не е изненада за нас."

В кулоарите на Общото събрание на ООН Вестервеле повтори, че Германия ще вземе своето решение по въпроса, отчитайки своите специални отношения с Израел.

В същото време ЮАР, важна страна-членка на Съвета за сигурност на ООН, „напълно подкрепя" палестинското желание за пълноправно членство в ООН. Това заяви президентът Джекъб Зума пред Общото събрание на ООН, че палестинското членство би било „решителна стъпка към постигането на продължителен мир".

„ЮАР напълно подкрепя тази позиция", подчерта Зума и призова страните-членки на ООН да „разгледат благосклонно" палестинската молба.

Ливан и Бразилия, страни-членки на Съвета за сигурност, оповестиха подкрепата си за палестинското искане.