Докато гръцките депутати разискват и се подготвят да гласуват програмата за реформи, която късно снощи изпрати премиерът Алексис Ципрас на лидера на еврогрупата Йерун Дейселблум, пред парламента се проведе поредният протест срещу строгите ограничения, предадоха световните информационни агенции.

Припомняме, че въпреки обещанията, с които дойде на власт, референдума за предложенията на кредиторите и агитацията избирателите да гласуват масово с "Не" (както и се случи), накрая премиерът Ципрас се съгласи с исканията на кредиторите и изпрати план, включващ строги икономии и искане за нова 3-годишна спасителна програма на стойност 53,5 млрд. евро.

Планът включва накратко съкращаване на военните разходи, увеличаване на някои данъци, премахване на преференции и отстъпки, премахване на ранното пенсиониране, отмяна на солидарното плащане за най-бедните.

Ципрас призова своите съпартийци от СИРИЗА в парламента да подкрепят реформите, като им заяви, че "ние сме заедно в това" и избирателите на референдума не са гласували за разрив с Европс, но някои от тях вече заявиха, че предпочитат да се върне драхмата. Премиерът също призна, че реформите не са леки и не съвпадат с програмата на СИРИЗА.

Кредиторите оцениха положително новите предложения.