Очаквано делото за нерегламентирано подслушване срещу бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов приключи официално. Той бе оправдан от състав на Софийския градски съд (СГС), заедно с трима бивши шефове на СДОТО, по обвинение за това, че те тримата не са изпълнили задълженията си по осъществяване на контрол за СРС-та и че Цветанов съзнателно е допуснал те да извършат това престъпление.

Решението на магистратите не бе изненадващо. По-рано днес държавното обвинение също пледира невинни за четиримата обвиняеми, тъй като законодателни изменения от лятото на миналата година вече правят дейността им да бъде разглеждана като некриминална.

Поради характера на делото, свързан със секретна информация, съдът не мотивира присъдата си, но направи уточнението, че не само измененията в законите са били причина четиримата да чуят „невинен".

Самият Цветанов категорично отказа да коментира съдебното решение, но защитникът му - адвокат Менко Менков, съзря в думите на съдията признание, че поначало изобщо не е имало доказателство за престъпление. По думите на Менков, още от самото начало е било напълно ясно, че въпросните кетчъри, с които се извършват подслушвания, не могат да бъдат използвани произволно, тъй като режимът за употребата им е изключително стриктен. Юристът изтъкна, че и четиримата до преди малко обвиняеми са били съвестни служители в системата на МВР и по никакъв начин служебните им действия не са били компрометирани.

От своя страна държавното обвинение призна, че не може и няма да обжалва тази присъда, което окончателно финализира обвинението срещу бившия МВР шеф за незаконно подслушване.