Не се използват възможностите, дори създадените от държавата, за посещение веднъж годишно на лекар по дентална медицина по линия на НЗОК. Това констатира председателят на Управителния съвет на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов.

Той участва в кръгла маса по повод проведено Силанизиране на деца в рамките на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0-18 години в България за 2011 година.

Д-р Миланов е категоричен, че по веднъж годишно, ако се ходеше на зъболекар, положението щеше да е съвсем различно. Според него нормалното е такива посещения да се правят на 4-6 месеца, но дори и веднъж годишно е достатъчно за коренна промяна в зъбното състояние.

Изследването е показало, че сравнително по-добро е положението във Варна, София и Пловдив, а най-зле е в Плевен и Ямбол.

Денталното здраве не стои на първо място, показват данните от проучването и практиката на зъболекарите. Това се дължи според д-р Борислав Миланов най вече на неинформираност, на второ място - културата и на трето място - възможностите.

Колкото и да се преекспонира темата с цените и по този показател сме на последно място", коментира още д-р Миланов.

На цената на едно кафе с приятели може да получиш много добра компетентна информацияна какъв етап в своето дентално здраве се намираш, добави той.

В периода октомври - ноември 2011 година е проведено поставяне на силанти на деца от 5 до 9 години в рамките на Националната профилактична програма. Програмата се изпълнява съвместно от здравното министерство, министерството на образованието, националните консултанти и лекари по дентална медицина. Близо 17 000 деца са силанизирани по програмата. Предстои в края на февруари, началото на март, вторият етап от кампанията.