През октомври 2009 г. България е била на 14 място в ЕС по извършени плащания от Европейския кохезионен фонд и Европейския фонд за регионално развитие, по които се очаква страната да усвои 5,49 милиарда евро.

В началото на април 2010 г. страната ни вече е на предпоследното 26-то място.

Това се вижда в информация, разпространена от евродепутатът ни Ивайло Калфин. Статистиката е представена в Комисията по бюджети на Европейския парламент (ЕП). В нея се посочват плащанията към страните-членки по европейски проекти през последните месеци.

По сходен начин стои и усвояването на средства от Европейския социален фонд. От обща сума 1,19 милиарда евро, през октомври 2009 г. България е била на 15-о място по извършени плащания, а в началото на април 2010 г. вече е на 21-о място от 27 страни-членки.

"Забавянето в усвояването на средствата по тези фондове е очевидно. Ако през есента на миналата година сме имали среден резултат в ЕС, днес сме след последните", заявил на днешното заседание на Комисията по бюджети евродепутатът Ивайло Калфин, който е ръководител на българската делегация в Групата на социалистите и демократите в ЕП, и заместник-председател на комисията по бюджети.

Това показва, изтъкнал той, ако не се предприемат незабавни действия, България ще се превърне в лош пример за липса на капацитет за усвояване на европейски фондове и ще пропусне много от възможностите, които членството в ЕС предоставя".

С тези данни Ивайло Калфин се противопоставя на данните изнесени от министър Томислав Дончев.

Според него, темпът на договаряне и темпът на плащане, сравнено с предходната година, е екстремално увеличен. Темпът на плащане на месечна база е седем пъти по-висок, отколкото миналата година, а темпът на договаряне е 1,5 пъти.

"Ако се сравняваме сами със себе си, действително, има увеличение от октомври до април. Но в сравнение с всички останали страни на ЕС, ние през октомври сме били на 14-о място, някъде по средата по процент на усвояване на тези средства. В началото на април вече сме на 26-о място", коментира Калфин.

Забавянето е очевидно и това показва, че с всички свои действия правителството влоши ситуацията с усвояване на еврофондовете, твърди още евродепутатът.
Според документа с по-лоши показатели от нас е само Швеция. Румъния е с малко от половин процент пред нас, а най-много пари, между 20 и 30% от предвидените, са усвоили Ирландия, Словения и Белгия.