Мeмориалът за холокоста „Яд Вашем" в Йерусалим е бил изрисуван с надписи на иврит, с които се благодари на нацисткия лидер Адолф Хитлер за холокоста и се осъжда Ционизма, съобщи „Франс прес".

Заподозряна е малка група от екстремисти ултраортодоксални евреи, които са познати със своята саркастичност по отношение на съществуващата модерна израелска държава.

На стената на мемориала са изрисувани седем огромни лозунга. Някои от тях: „Благодаря Хитлер за твоя чудесен Холокост, който бе организирал за нас, само заради теб ние имаме държава в ООН"; „Ционисткото лидерство искаше Холокост"; „Ако Хитлер не е съществувал, Ционистите щяха да го създадат"; „Войната на Ционисткия режим не е война на еврейския народ".

Надписите са изрисувани с червен, бял и черен цвят с букви от иврит. Те са подписани от „глобална цинична мафия".

В интервю за израелско радио директорът на музея Авнер Шалев заяви, че няма съмнение, че вандализмът е извършен от ултраортодоксални екстремисти. Говорителят на полицията Мики Розенфелд обясни, че е започнало разследване по случая.

Мемориалът "Яд Вашем" в Йерусалим е посветен на паметта на шестте милиона евреи, жертви на нацисткия геноцид по време на Втората световна война.