До дни Перник ще е свързан със столичното метро. Това става възможно след като бе утвърдена промяната в автобусната транспортна схема по линията от работническия град до столицата в частта й, касаеща квотата на община Перник.

Новината съобщи областният управител Иво Петрови добави, че автобусите за София вече ще се движат и по магистрала „Люлин", като ще спират на бул. „Царица Йоана" в столицата на първата метростанция.

„Промяната на маршрутите бе предложена от кмета Росица Янакиева през октомври. Ние я изпратихме до Министерството на транспорта, а те я одобриха", поясни Петров. Автобусите ще минават по вътрешноградската магистрала и магистрала „Люлин" през 2 часа. Първият ще тръгва в 5,30 ч. от Перник, а от София - 6,30 ч. Съответно последните автобуси за столицата ще потеглят в 19,30 ч., а в обратна посока - 20,30 ч.

„Така ще се облекчи трафикът в центъра на столицата. Курсовете, които ще се изпълняват, са по 8 в едната и в другата посока. Разстоянието е 32 км и ще се пътува за 57 минути", каза още областният управител.

Автобусите, които спират в момента на автогарата в „Овча Купел", пък вече ще пътуват до Централна гара.По желание на пътниците автобусите ще спират и на „Руски паметник".

Новата транспортна схема ще влезе в сила до края на седмицата, увери Петров