Подготвяното споразумение за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между Европейския съюз и САЩ не предизвика вниманието на мнозинството депутати и те не приеха да го обсъждат в пленарна зала.

Въпросът за обсъждането на това споразумение повдигна бившият външен министър и настоящ депутат от „БСП Лява България" Кристиан Вигенин, който предложи темата за ТПТИ да бъде включена в Годишната програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз.

След като избраха новия шеф на Сметната палата, депутатите продължиха с разглеждането, а впоследствие и гласуването на въпросната програма на парламента по въпросите на ЕС. ТПТИ обаче не намери място в тази програма.

Сериозен мотив за обсъждането на търговското споразумение между САЩ и ЕС представи независимият народен представител Велизар Енчев, който прочете на депутатите част от писмо на унгарския парламент, изпратено до парламентите на всички страни-членки на ЕС.

„Има едно актуално събитие, което пряко засяга българския парламент - писмото на унгарския парламент от 10 март, в което унгарските парламентаристи призовават всички свои европейски колеги да проведат дебат около потенциалните екологични, икономически и социални предимства и недостатъци на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ)", обясни Енчев.

Той посочи, че след това обсъждане в парламента на Унгария са се появили съмнения, че въпросното споразумение носи значителни рискове за унгарската икономика, обществото и околната среда. Независимият депутат призова въпросното писмо да влезе в годишната програма на нашето НС по въпросите на ЕС, но така и не събра необходимата подкрепа.

За включването на ТПТИ се обяви и социалистът Георги Божинов. „Интересите на България и тревогите в българското общество не са по-различни от тези, които вълнуват унгарското общество. Неспособността на управляващите да погледат в очите тези предизвикателства, са истинската причина да търсите жалки процедурни оправдания, за да не бъде включен този въпрос в програмата", се ядоса народният представител от левицата.

В дебата се включи и лидерът на „Атака" Волен Сидеров, който се спря на текст от годишната програма за „планираните нови инициативи на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер". „Точка шеста от тях е „разумно и балансирано споразумение за свободна търговия със САЩ", обясни Сидеров и предположи, че когато му дойде времето, ТПТИ не само ще влезе в парламента, но и ще бъде гласувано тихомълком.

„Това споразумение означава транснационалните корпорации да поробят всички европейски народи, така че да не могат да се борят за своите трудови права", предупреди още атакист номер 1.

Председателката на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова пък застана на противоположното поле и обясни защо не може търговското споразумение да се обсъжда заедно с годишната програма по европейските въпроси. „Това е огромно споразумение, в много голям обем, включени са регулации и уеднаквяване на стандарти, специален трибунал за уреждане на спорове", изтъкна Грозданова.

Това бяха аргументи защо ТПТИ трябва да се включи", пък й отговори социалистът Кристиан Вигенин. Той не разбра и логиката да се изчака подписване и ратификация на споразумението, тъй като смисълът е именно да се подсили националната позиция преди подписването.