Синдикатите от КНСБ във военно-промишления комплекс настояват да се свика заседание на браншовия съвет в Отбранителната промишленост заради нарастващото социално напрежение във ВМЗ Сопот, съобщиха от КНСБ.

Повод за ескалацията на социалното недоволство е противоречивата информация за възможността цехът в село Иганово, да започне производствена дейност. Припомняме, на 20 март т.г. се взриви площадка в шести холандски склад, част от поделение към военния завод за снаряди ВМЗ-Сопот в Иганово. Повторно взривове имаше на 14 април.

От ръководството на Федерацията на синдикатите от ВПК-КНСБ, настояват да се изяснят проблемите, които пречат да бъде възстановен производствения процес на площадката в Иганово от „ВМЗ" АД гр. Сопот.

Синдикалистите от КНСБ предлагат на срещата да участва министърът на икономиката Божидар Лукарски и неговия екип, съветът на директорите на „ВМЗ" АД и представители на синдикалните структури в дружеството.

Ден по-рано, от другия голям синдикат от КТ "Подкрепа" поискаха министър Лукарски да напусне поста, защото не удържа на обещанието си заводът да заработи на 20 май.

"Няма основание синдикатите да искат оставката на икономическия министър Божидар Лукарски заради ситуацията с ВМЗ-Сопот", заяви днес заместник-министър Любен Петров пред БНР.

Дейността на ВМЗ-Сопот е преустановена още преди два месеца след взривове на боеприпаси на площадката в село Иганово. Площадката е разчистена напълно, но в непосредствена близост до нея все още има два епицентъра, които трябва да бъдат проверени, уточни зам.-министър Петров.

Очаква се до дни Министерството на отбраната да подсигури тежка техника и машини и до края на месеца двата района да бъдат разчистени. След възстановяване на дейността в завода от икономическото министерство ще изискат пълна инвентаризация във ВМЗ.

"Ние сме твърдо убедени, че нямаме право да рискуваме здравето и живота на който и да е работник да влезе вътре на тази площадка без тя да е на 100% обезопасена. Представете си какво би се случило, ако ние допуснем там работници и ако в тези епицентрове, които са на 10,20 или 50 метра от тези разчистени територии се окаже че има невзривен боеприпас.

Договорите с контрагентите са предоговорени и няма да има сериозни последствия за ВМЗ Сопот, трябва да знаят и че заплатите им по уверение на ръководството ще се изплащат регулярно няма никакъв проблем за заплатите им така че не знам кой ги говори тези притеснителни неща за хората", каза зам.-министърът на икономиката.

Междувременно от Министерството на отбраната заявиха, че от началото на операцията по ликвидиране на последствията след взривовете в складовата база на ВМЗ - Сопот до с. Иганово са открити и предадени на РПУ- Карлово общо 2 919  боеприпаса. "До днес военнослужещите откриха и предадоха и 13 537 остатъци от боеприпаси без взривно вещество и 1 159 кг скрап, които са предоставени на ВМЗ-Сопот", гласи съобщението на МО.

Откриването и обезопасяването на опасните материали става от специализираната тактическа група от състава на Сухопътните войски, която направи повърхностно прочистване на  22 621 дка земеделски земи и район от 2 639 дка в складовата база.

Специализираната тактическа група продължава дейностите по разузнаване и повърхностно прочистване в район, разположен в еднокилометровия периметър от епицентровете на двата взрива.  В състава й са включени 35 военнослужещи от военни формирования та в Белене и в Карлово. Ръководител на групата е майор Николай Николаев от военното формирование в Белене.

Само през вчерашния ден военнослужещите разузнаха и прочистиха повърхностно площ от 603 дка в територия, разположена в еднокилометровите радиуси от епицентровете на двата взрива, която е  извън складовия район на ВМЗ - Сопот. Оставащата площ до приключване на действията на военнослужещите в този район е 590 дка.

Продължава готовността на военнослужещите да обезопасят отделни участъци извън зоната на операцията при постъпили сигнали от представители на местната власт или на органите на МВР за осигуряване безопасността на населението, допълниха от МО.