Бизнесът трябва да реагира по-остро на действията на синдикатите за 2% увеличение на пенсионната вноска. Това заяви Владимир Каролев от НДСВ по време на дискусия с бизнеса за бюджет 2011 и пенсионната реформа.

Според Каролев единственият ефект от 2% увеличение на пенсионната вноска ще е леко увеличение на средствата в НОИ.

Синдикатите през последните 2 седмици лъжат, коментира той и допълни: "Колкото повече хора го повтарят, толкова по-скоро може да светне червената лампа на премиера".

Според Каролев лъжа е, че едва ли не проблемът в пенсионната система е дефицитът в НОИ, за който виновни са бившите управляващи.

Друга лъжа според него е, че с вдигането на вноската с 2% дефицитът в НОИ ще изчезне.

Владимир Каролев бе категоричен, че дефицитът в НОИ е заради пробойните в пенсионната система и възможностите за предсрочно пенсиониране на някои лица. Проблемът в дефицита на НОИ не е заради приходната част, а заради разходната, смята още Каролев.

Той се обърна към Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал с думите: "Не трябва да отстъпвате."

В момента работодателите са много меки и е ваше право да бъдете по-остри, изтъкна той и допълни: „Това, което предлагат синдикатите няма да реши проблема."

НДСВ е против да се деформира тристранният диалог, изтъкна и председателят на НДСВ Христина Христова.

Жълтите са против да се притиска правителството да взема решения на база исканията само на едната страна в Тристранката.