В Реформаторския блок (РБ) ще обсъждат възможността Конституционният съд (КС) да бъде сезиран за текстове от Закона за Национална служба за охрана (НСО). Това обяви пред БНР депутатът Петър Славов. По думите му, това е един от възможните начини да се процедира по най-проблемните текстове - за задържането на граждани, за охраняване на лица, които една комисия от трима души преценява, че били от значение за властта в държавата.

Вчера президентът Росен Плевнелиев е подписал указа за обнародването на Закона за НСО, като не се е съобразил с изискванията за налагане на вето.

Припомняме, документът бе приет след многобройни критики и правозащитни организации призоваха държавния глава да го върне за изчистване на проблемите в него. Реформаторите бяха основни критици на така формулираните правомощия на държавните гардове и широкия контингент, за който те ще се грижат.

Славов коментира, че се е надявал президентът да спре закона. Реформаторът е категоричен, че от ГЕРБ много са бързали с този закон. По думите на депутата, законът е бил приет на практика „на тъмно", защото е довършен и приет в 22-23 часа вечерта по време на извънредно заседание.

Много от добрите предложения, които от РБ били направили за корекции и промени в по-добър смисъл не били приети. Техните предложения щели да направят закона да служи на гражданите, а не на една част от обществото - група високопоставени държавни служители.

Депутатът смята, че на НСО се дават много сериозни правомощия. Той не изключва вероятността новоприетият закон да стане обект на разискване и в Европейския съд по правата на човека.