Изборът на Манолова за омбудсман не се хареса на ГЕРБ, но той е факт. Всеки има право на втори шанс, дори Мая Манолова. Това каза в интервю за БиТиВи парламентарната шефка Цецка Цачева. „Аз съм християнка и простих на Мая Манолова", призна тя.

Преди време Цачева се беше заканила, че ще съди Манолова заради словестни нападки и обиди от парламентарната трибуна. Тя изрази надежда новоизбраният омбудсман да изпълни ангажиментите си, въпреки че тя имала повече обвинителен уклон.

Припомняме, през декември Цецка Цачева призова Мая Манолова да си даде имунитета. Така щяла да може да я съди за обвинения, казани по неин адрес от парламентарната трибуна.

Преди това пък Манолова поиска оставката на Цачева, като я обвини, че е помагач в измама, извършена от правителството на Борисов. Поводът - обнародвано в Държавен вестник споразумение между България и Германия, което не било ратифицирано от парламента.

След като Цачева поиска имунитета й, Мая Манолова предположи, че щяла да поиска и да я арестуват в пленарна зала.

Герберката смята, че не е нужно вотът за омбудсман да бъде таен, но въпреки това отказа да коментира как е гласувала тя.

Цецка Цачева е категорична, че в ГЕРБ няма разделителна линия заради Мая Манолова. „Единствената обида, която остана е, че защитникът на гражданите нямаше доблестта да каже извинете", каза още парламентарната шефка.

Като заключение на политическия сезон, тя определи като успех внасянето на конституционните промени и като неуспех несъстоялия се референдум.

По мнението на Цачева проблемът не е ДПС, а това, че след като са обявили намерение за конституционна реформа, не са успели да консолидират четирите парламентарни групи. Тя призна, че от самото начало им е било ясно, че без подкрепа няма как да съберат мнозинство. Цецка Цачева изрази надежда Конституционният съд да каже, че така внесен законопроектът е изцяло в съответствие с Конституцията и може да се продължи към дебат.

Герберката смята, че ДПС са уплашили малките партии за мажоритарния избор. „Несъстоялият се референдум е едно голямо разочарование за нашата група", призна Цачева.

Относно избора на стари подуправители на БНБ, Цецка Цачева коментира, че тяхната група се е доверила на експертите, които познават номинираните. Според нея тези подуправители имат право на втори шанс да се докажат. Тя смята, че трябва да се държи сметка и съотносимост с какви критерии се мери заплатата на новия гуверньор на БНБ Димитър Радев. Вчера стана ясно, че управителят на банката ще взима 15 360 лева месечна заплата.

Цачева е убедена, че възнаграждението е на долния праг.

Във връзка с новината, че НСО ще пазят и хора, които не са държавни служители, Цачева заяви, че не смята, че се разширяват правомощията на НСО. Нямало как да се говори за това, защото законът се създавал за пръв път.

Тя е категорична, че те не се превръщат във военизирана структура. Мерките били с оглед ситуацията в Европа и света и заплахата от тероризъм.