Малийските войници щурмуват хотел „Радисън Блу" в столицата Бамако, съобщава Би Би Си. В хотела влязоха и спецчастите на Мали и ООН. Освободени са 80 заложници.

По-късно американски и френски спецчасти започнаха втори щурм в хотела. При операцията на спецчастите са убити трима от нападателите.

Американски спецчасти помагат за освобождаването на заложници и съдействат на малийските сили, уточни Пентагонът. 25 американски военни вече са били в Бамако по времето на атаката срещу хотела.

Собствениците на хотела в Бамако заявиха, че смятат, че в сградата все още се намират 125 гости и 13 души от персонала - общо 138 души.

Очевидци съобщават за тежка стрелба, идваща от вътрешността на хотела, където са задържани заложници.

Припомняме, въоръжени нахлуха в луксозния хотел в центъра на града и взеха най-малко 170 заложници. Те освободиха няколко, сред които такива, които могат да цитират строфи от Корана. Съобщава се за трима загинали - двама малийци и един французин.

Резидор хотел груп обяви специални телефони за семействата на тези, които може да са попаднали в заложническата криза.

Разкрити са специални телефони за подпомагане на семействата на гостите и служителите, както и за медиите.

Телефон за информация на семействата: 0 800 940 164 (безплатен във Франция) + 33170837437 (международен).

За информация за медии: +33 1 56 03 12 74

Африканска джихадистка групировка, свързана с „Ал Кайда", обяви в „Туитър", че поема отговорност за атаката срещу хотела в Мали. „Ал Мурабитун" е базирана в Мали и според „Ройтерс" е съставена предимно от туареги и араби.

От френската авиокомпания „Еър Франс" обявиха, че 12 души екипаж, включително двама пилоти и 10 души обслужващ персонал, са успели да избягат от хотела и сега са живи и здрави.

Освободени са и петима служители на "Турските авиолинии", в хотела остават още двама, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу.

Двама германци са освободени от хотела, разкри германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Около хотела са разположени малийски войници.

Междувременно френският външен министър Лоран Фабиюс даде пресконференция, на която заяви, че Франция ще предприеме всички необходими стъпки за борба с нападателите в хотела в Бамако.

Той каза още, че във френското посолство в малийската столица е разположен екип за реакция при кризи.

Фабиюс допълни, че малийските сили са стартирали акция в хотела, но не даде повече подробности за това дали френски сили са на мястото.

Мали е бивша колония на Франция.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че се прави всичко възможно, за да се осигури безопасното освобождаване на заложниците.

50 елитни спецполицаи пътуват от Париж за Бамако, съобщи френската жандармерия.

В Туитър жандармерията публикува снимки на членовете на елитния антитерористичен екип, които отиват ще летят за Бамако в отговор на заложническата криза в хотела.

Те са от същия елитен екип, който бе разположен след атаките в Париж миналата седмица.

От френското вътрешно министерство уточняват, че френският полицейски екип, който е заминал за Мали, е специализиран за реакция в заложнически кризи.

Около 40 представители на паравоенните части от GIGN са на път към африканската държава, за да подпомогнат силите за сигурност на Мали в хотел „Радисън блу".

При щурма в хотела рано сутринта въоръжените крещели „Аллах Акбар". Те носели калашници. Свидетели разказват, че нападателите говорели на английски.

Вътрешният министър на Мали Салиф Траоре заяви, че нито един от похитителите няма да може да избяга.

„Нашите войници от спецчастите са вътре в хотела в този момент. Докато аз говоря с вас, те претърсват стая по стая", каза министърът на брифинг пред хотела, където въоръжени взеха заложници.

„Те успяха да освободят 30 заложници, всички те са в безопасност. Трима души са убити и двама от нашите специални сили са ранени. Животът им обаче е извън опасност.

„Блокирали сме всички изходи на хотела, за да сме сигурни, че никой от похитителите няма да успее да избяга", категоричен е вътрешният министър.

Няколко са версиите за това как нападателите са влезли в хотела.

Свидетели предполагат, че нападателите са имали дипломатически номера на колата си. Били са маскирани. На входа на хотела охранителят ги спрял и те започнали да стрелят, след което избягали.

Друг свидетел обаче разказва, че автомобилът е взломил бариерата на хотела.

„Не знам колко бяха нападателите. Те бяха между петима и 13. Раниха трима от охранителите, които бяха на входа на хотела. Те са били охранителна фирма, а не войници", разказва свидетелят.

От кабинета на президента на Мали Ибрахим Кейта съобщиха в „Туитър", че скоро ще се завърне в страната, тъй като се намира в съседен Чад.

Най-богатият човек в Африка, нигериецът Алико Данготе, отхвърли информациите, появили се в някои медии, че е сред 170-те заложници.

Популярният гвинейски певец Секуба Бамбино е сред тези, които са успели да излязат от хотела. Той заяви пред журналисти: „Събудих се от шума от изстрели. За мен това бяха малки бандити, които са дошли в хотела, за да искат нещо. След 20-30 минути осъзнах, че това не са просто дребни престъпници.

В четвъртък в Бамако е приключила голяма международна минна конференция. Не се изключва вероятността нейни делегати да са попаднали в заложническата драма. Една от групите, които организирали конференцията, съобщи, че повечето от делегатите и клиентите са напуснали столицата преди атаката. Все пак уточняват, че не могат да дадат категорично становище кои или откъде са заложниците.