Длъжни сме да се въведат новите санкции срещу Русия. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде ИТАР-ТАСС.

Иначе тя каза в Бундестага, че „вратата за преговори е отворена и ще остане отворена".

Като се има предвид сложната ситуация ние смятаме, че тези санкции трябва да бъдат публикувани. Надяваме се, че решението ще бъде прието скоро", поясни ръководителят на германското правителство.

Тя подчерта, че санкциите могат да бъдат отменени в случай, че бъдат изпълнени всички 12 точки от мирния план за урегулиране на ситуацията в Източна Украйна.

Санкциите не са самоцел, ние ги въвеждаме тогава, когато е необходимо", добави Меркел.

Приетите, но все още невъведени нови санкции срещу Русия от ЕС могат да имат негативни последствия и за икономиката на съюза, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю пред радио Deutschlandfunk, цитиран от руската медия.

Според него налагането на нови санкции може да доведе до обратно въздействие: при определени обстоятелства увеличаване цената на електроенергията, да засегне земеделието, спад на икономическия ръст, съкращаване на износа и вноса, ще засегне и фирми, които са инвестирали в икономиката на Русия.

Шулц смята за разумно решението да бъдат отложени новите санкции и да се засили диалогът между Украйна и Русия.

Междувременно Финландия обяви, че поддържа нови санкции срещу Русия.

Прекратяването на огъня в Украйна не е достатъчно, заяви министърът по делата на ЕС и търговията Ленита Тойвакка.

По думите й финландското правителство е за въвеждане на новия пакет от санкции.

Само преди няколко дни Финландия бе скептична по отношение налагането на нови санкции срещу Москва. Скандинавската страна е на 100% зависима от руския газ.

Очаква се днес постоянните представители на страните членки в ЕС окончателно да приложат в сила съгласуваните в понеделник нови санкции срещу Русия, които ще засегнат икономиката на страната.

Обаче европейски дипломатически източник каза за руската медия, че минимум четири държави от ЕС искат въпросът за налагане на нови санкции срещу Русия да бъде отложен за обсъждане следващата седмица заради променената ситуация в Украйна, тъй като за момента се спазва примирието.

За да се въведат нови санкции, без изключение всички страни членки трябва да гласуват в полза на това.