Папа Бенедикт XVI пристигна в столицата на Ливан Бейрут, като това е първата визита на главата на Католическата църква за последните 15 години, съобщава БиБиСи.

При пристигането си на летището в столицата папата заяви, че иска да се затвърди старото приятелство между Ливан и Ватикана, предаде „Франс прес.

Искаме да подчертаем важната роля на Маронитската църква към Католическата църква и също искам да приветствам патриарха на Маронитската църква Патриарх Бешара Бутрос ал-Рай и всички тези, които допринесоха за успеха на Близкоизточния Синод", заяви той.

По думите му този Синод ще бъде пътна карта за целия Близкоизточен регион.

Папата заяви, че внасянето на оръжия в Сирия е „смъртен грях" и трябва да спре. Според него Арабската пролет е позитивен „плач за свобода" но трябва да има и толерантност.

Визитата на папата се осъществява в момент, когато все повече се увеличава напрежението в мюсюлманския свят във връзка с разпространеното любителско видео, създадено в САЩ, оскверняващо пророка Мохамед.

Редица протести се провеждат в ислямски държави пред посолства на САЩ.

По време на тридневния си предстои той ще се срещне с политици и лидери от 18 ливански религиозни групи. В страната 40% от населението е от християни.

Визитата му идва, след като се засили разделението в Ливан, включително и сред християнската общност, заради конфликта в съседна Сирия.

От Ватикана обявиха, че папата ще се стреми да се разграничи от политически изявления. Въпреки това се очаква да призове за приключване на насилието в Сирия.

Кореспонденти на БиБиСи информираха, че папата ще изрази своите притеснения относно топящото се християнско присъствие в Близкия Изток.

В Ирак десетки хиляди християни бяха принудени да напуснат домовете си заради религиозни сблъсъци.

От БиБиСи заявиха, че Папа Бенедикт XVI ще намери един много различен Ливан от 1997 година, когато страната бе посетена от Папа Йоан Павел II.