Северна Корея е извършила успешен подземен ядрен опит, съобщава севернокорейската национална информационна агенция KCNA.

В специално изявление властите в Северна Корея обявяват, че са извършили успешно своя първи ядрен тест, независимо от международните предупреждения и активната дипломация, насочена срещу подобни действия.

В официалното съобщение, цитирано от АП, се казва, че на мястото на теста няма изтичане на радиация и че "ядреният опит е историческо събитие, което много насърчи и удовлетвори корейската народна армия и народа".

Ядреният опит е извършен около 03.30 часа българско време.

Първоначално специалисти от американската сеизмологична станция, която провежда наблюдения за Северна Корея обяви, че през последните 48 часа не са регистрирани колебания, които могат да се свържат с ядрени изпитания.

Реакция:
Въоръжените ни сили, които имат подкрепата на САЩ, са способни да се справят с всякакви провокации на Северна Корея. 
  Премиерът на Южна Корея

По-късно обаче от Вашингтон, и по-специално представител на министерството на отбраната на САЩ потвърди пред СиЕнЕн, че информацията за ядрен опит на КНДР "отговаря на истината".

В момента от Пентагона се опитват да уточнят техническите характеристики на проведения тест.

Междувременно Институтът за геофизични изследвания на САЩ съобщи, че в района на севернокорейския ядрен опит е регистрирано земетресение с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер.

В Южна Корея, където правителството се събира на извънредно заседание,  пък е усетен земен трус с магнитуд 3.58, обяви по-рано днес говорител на южнокорейското външно министерство, цитиран от АФП.

ИТАР ТАСС цитира генерал-лейтенант Владимир Верховцев, началник на 12-то главно управление на Министерството на отбраната, според когото руските национални средства за ядрен контрол са фиксирали в 05.35 часа московско време на територията на Северна Корея изпитание на ядрено оръжие.

„Това беше 100% подземен ядрен взрив", подчерта генерал Верховцев.

Припомняме, че на 3-ти октомври Северна Корея обяви, че планира да проведе ядрен опит с атомна бомба, без да уточни дата.