Пълна промяна на формулата за цените на енергията искат от ДСБ. Загубите и кражбите по мрежата да се отразяват в печалбата на доставчика, а не в сметките на абоната, настоя лидерът на ДСБ Иван Костов на брифинг в централата на партията.

По думите му процесите на гражданско неподчинение са заради злоупотребите в господстващо положение - тема, която ДСБ отдавна повдига. Костов припомни, че ДСБ възрази остро, когато комисията за защита на конкуренцията беше преизбрана в състава й от времето на тройната коалиция.

Сред причините за гражданското неподчинение той посочи източените 2 млрд. лева за Белене от НЕК, които отиват в сметките му; лошите договори за цената на газа, заради което България е сред петте държави с най-скъп природен газ.
ДСБ са категорични, че правителството и неговите контролни органи - ДКЕВР, КРС, КЗП и КЗК са съучастници при ограбването на хората от монополите.

Пряко доказателство за това е фактът, че ГЕРБ отхвърли предложението на Синята коалиция да се забрани практиката за договорите от разстояние на телекомите, посочи Димитър Бъчваров.

ГЕРБ води промонополна политика и по отношение на производството на храни, алармира още Костов и посочи, че управляващите умишлено натоварват дадените производители с излишни изисквания и на практика ги изхвърлят от пазара.

Иван Костов съобщи, че тези проблеми ще постави пред президента Плевнелиев на днешните консултации и добави, че ДСБ ще поискат гаранции срещу кражбата на гласове при обсъждането на проблемите около изборния кодекс.

Според оценката на Костов за вчерашните протести те показват, че за първи път реалността пробива през ПР кампанията на ГЕРБ. Той смята, че от сегашните политически сили, които се опитват да оглавят протеста не може да се формира политическо лидерство на това гражданско неподчинение.

Като аргумент Костов посочи, че предпоставките за сегашното гражданско неподчинение са в управлението на тройната коалиция и на Симеон Сакскобургготски. Нека си спомним кой приватизира ЕРП-тата, добави Костов и припомни, че тогава СДС са възразявали.

Запитан дали не иска да каже, че само ДСБ може да оглави протеста, Костов отговори: „Ние не считаме, че тези въпроси трябва да се решават на улицата".

Според ДСБ решението е: реформа на енергийния пазар, чрез създаване на конкуренция, смяна на състава на контролните органи и избор на ДКЕВР от парламента, за да не е пряко подчинена на премиера.
За всички монополи трябва да се въведат европейски правила, които пряко да защитават интересите на потребителя и ЕРП-тата да бъдат задължение да доставят външни услуги само чрез публични търгове, които да подлежат на драконовски контрол от страна на ДКЕВР.

Запитан дали Синята коалиция ще излъчи кандидат за конституционен съдия, тъй като днес изтича крайният срок, Иван Костов категорично заяви, че Синята коалиция няма да има кандидатура.