По непотвърдени данни жените, които пушат по време на бременност в България са между 40-50%.

Тютюнопушенето по време на бременност увеличава риска от малформации на плода, забавено вътрематочно развитие, преждевременно раждане, матрорагия, извънматочна бременност и смърт.

Според лекари-специалисти бременните жени-пушачки имат три пъти повече спонтанни аборти от непушачките, предаде zdrave.net.

Освен това въглеродният окис, съдържащ се в цигарения дим, измества кислорода от хемоглобина, а никотинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове. В резултат се стига до намалена циркулация на кръвта в съдовете на матката, което води до недостиг на кислород и хранителни вещества за плода.

Поради тази причина здравното министерство е поръчало създаването на филм, информиращ бъдещите майки какви са последствията от тютюнопушенето за техните деца.

Филмът, който се казва „Пушенето забранено", е реализиран със средства на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето и ще бъде показван в училищата, организираните курсове за бременни, кабинетите за отказ от тютюнопушене, отделенията за патологична бременност към специализираните болници по акушерство и гинекология и др.

Последиците от тютюнопушенето по време на бременност се изясняват във филма от четирима специалисти - доц. Адриана Анадолийска, д-р Методи Янков, д-р Севдалина Ранкова и д-р Валентина Григорова.

Режисьорът на филма Деян Русев коментира, че според него правилият подход, за да се убедят бъдещите майки да спрат цигарите е да се заложи на мнението на специалистите.

Лекарската професия е авторитетна и щом лекарят казва, че не бива да се пуши, трябва да им се вярва, добави той.