Специализираните съд и прокуратура нямат никаква готовност да заработят от септември тази година.

Това стана ясно на днешното заседание на ВСС.

Магистратите избраха работна група, която да търси диалог с правната комисия в НС и Министерството на правосъдието.

Нанесоха спецсъда в бившата сграда на ДАНС
                                      Още...

Те ще поискат гратисен период за спецмагистратурите.

Главният прокурор Борис Велчев, който пръв повдигна въпроса, настоява да се ограничат видовете дела, по които специализираните институции ще трябва да работят.

Висшият съдебен съвет (ВСС) прие в състава на първоинстанционния специализиран наказателен съд да бъдат включени 11 съдии, 13 прокурори и деветима следователи. Те ще работят на окръжно ниво.

В Апелативния спецсъд съдиите отново ще са 11, но обвинителите ще са деветима.

Преди да бъде гласуван броят им главният прокурор Борис Велчев заяви, че съдиите са прекалено малко, за да гледат очакваните около 1000 дела. Средствата също били дефицит, тъй като все още не можел да се реши и въпросът с новата сграда на Софийския районен съд. Според Велчев специализираният съд нямало как да заработи тази година.

Към него се присъедини и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Въпреки възраженията обаче ВСС прие предложението за броя на магистратите.

„Някак самотно прозвуча призивът на главния прокурор, а притесненията му, че че съдът и прокуратурата „Антимафия" няма да отговорят на очакванията за бързина и ефективност бяха споделени само от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев и някои от членовете на ВСС.

Много дела трябва да бъдат поети точно от 53 души веднага след съдебната ваканция, но без да са осигурени пари, сграда и оборудване на кабинетите и залите.

Законът трябва да се спазва - това е тезата на привържениците на умерената линия. Главният прокурор припомни, че ВСС работи с двама души по-малко и ВСС отложи награждаването на четирима прокурори, работили по делата Мургина и Томов.

Припомняме, след дълги дебати, депутатите създадоха специализирания съд "Анти-Мафия" в края на миналата година.
Той ще бъде приравнен на Окръжен съд и седалището му ще е в София. Ще разглежда дела в състав от един съдия и двама съдебни заседатели, освен ако в закона не е предвидено друго.

Парламентът прие и създаването на Апелативен специализиран наказателен съд. Той ще гледа дела, образувани по жалби и протести срещу актове на специализрания наказателен съд и седалището му също ще е в София.

От опозицията коментираха, че се създава един полицейски съд, който ще работи по най-много 1% от делата. Те посочиха, че има предпоставки съставът му да бъде определен на политически принцип, тъй като се избира от Столичния общински съвет.