Двама американски сенатори са предложили за разглеждане законопроект за признаване на Арменския геноцид в Османската империя от 1915-1923 година. Това съобщиха от Арменското събрание в Америка, цитирани от „Новости".

Геноцидът за първи път бе признат от Уругвай през 1965 година. Много страни, включително Русия последваха примера на Уругвай. В САЩ, където 42 щата признават геноцида, федералното правителство все още трябва да прокара законопроект по въпроса.

Време е САЩ да се присъедини към 19-те страни, включително към Белгия, Канада, Франция, Италия и ЕС, които формално са признали извършените действия от Османската империя от 1915 до 1923 година като геноцид", обясни сенатор Робърт Мендез.

Мендез и неговият колега Марк Кирк предадоха законопроекта, който е подкрепян от седем сенатори и също Чарлз Шумър - Председател на Демократичния сенаторски комитет.

Тази резолюция точно характеризира събитията от 1915-1923 година като геноцид, почита паметта на жертвите и укрепва моралното лидерство на Америка по въпросите на правата на човека и предотвратяването на масовите зверства по целия свят", заяви говорителят на сенатор Кирк.

Предполага се, че около 1.5 милиона арменци са били избити през периода 1915-1923 година. Турция, която иска да се присъедини към ЕС отхвърля обвиненията, че е извършен такъв геноцид.

Русия прие резолюция през 1995 година, която осъжда Арменския геноцид.

Припомняме, че в началото на годината френският парламент се опита да прокара закон, който признава Арменския геноцид, но френският Конституционен съвет го отхвърли, защото нарушавал основното право за свободно изразяване.

Преди повече от година администрацията на Обама категорично бе обявила, че ще работи срещу резолюция, признаваща геноцида над арменците от Турция. Според американското правителство подобна резолюция ще навреди на опитите на Турция и Армения да подобрят отношенията си. Също така може да навреди на отношения между Турция и САЩ.

Президентът на САЩ многократно наричаше турското клане на арменци през Първата световна война "зверство", избягвайки определението "геноцид", което използваше, преди да влезе в Белия дом.