До края на годината предстои откриването на още 7 детски градини. Това обяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която посети новата сграда на детска градина в район „Изгрев". Тя се похвали, че това е 64-ата нова сграда от 2006 г. досега. Въпреки това старата постройка на градината също е ремонтирана в името на комфорта на децата от всички 7 групи. Инвестицията е в размер на над 2 млн. лв., които са получени от правителството на Бойко Борисов и от Фонд „Козлодуй".

ЦДГ 133 е една от осемте детските градини, които общината завършва със средствата, които кабинетът на Бойко Борисов е отпуснал. Фандъкова припомни, че по време на управлението на ГЕРБ правителството е отпуснало 14 млн. лв. за 8 детски градини.

„Успяхме да се справим с голямото предизвикателство да обхванем 5- и 6-годишните деца в предучилищното образование", удовлетворена е Фандъкова. Сега кметът на София се заема с въпроса за още по-малките - 3- и 4-годишните като част от предучилищното образование.

В нови 8 детски градини през следващата година също ще стартират ремонтни дейности. Общината е заложила 13 млн. лв. в проектобюджета си именно за това.

Йорданка Фандъкова изтъкна и социалния елемент в откриването на детската градина - разкриването на 9 нови работни места за 6 учителки и 3 помощник-възпитателки. Нови 85 деца ще бъдат приети в детската градина, които ще се присъединят към 125-те си другарчета, които в момента са там.

Фандъкова бе посрещната с питка, поднесена от момченце и момиченце от детското заведение. Междувременно, заедно с медиите, тя успя да види балетната тренировка в музикалния салон. Детската градина има и отбори по футбол, баскетбол и тенис, а с децата работят млади спортисти.

Директорката връчи поздравителен адрес на Фандъкова и благодари от името на колектива и родителите на децата. От своя страна пък кметицата подчерта, че родителите могат да ходят на работа спокойни за децата си.