„Газпром" ще финансира дела на партньорите по строителството на сръбския и българския участък на газопровода „Южен поток" за сметка на парите, които те трябва да получат за транзита на синьото гориво, заяви пред телевизия „Русия 24" ръководителят на руския енергиен монополист Алексей Милер.

Той участва в тържествената церемония по даването на началото на строителството на сръбския участък.

Алексей Милер заяви, че кредитите, отпуснатите на двете балкански страни, ще са с по-изгодни условия от тези, които предлага пазара. Предварителните оценки за инвестициите в сръбския участък са за 1,5 млрд. евро.

„Газпром" и „Сърбиягаз" подписаха протокол за кредит от 175 млн. евро, който ще се използва за строителството на „Южен поток", съобщил генералният директор „Сърбиягаз" Душан Баятович. Заемът ще е с годишна лихва от 4,25%.

От своя страна Милер обеща от 2016 г. да потече газ към Европа по трасето.

Газопроводът „Южен поток" ще осигури надеждни доставки на гориво на европейските потребители без транзитни рискове, заяви президентът Владимир Путин в приветствие към гостите на началото на строителството на сръбския участък.

Русия и Сърбия в неделя поставиха началото на строителството на сръбския участък от „Южен поток". Той ще е с капацитет от 40 млрд. куб. м. годишно и ще е с дължина от 420 км. В плановете влизат и отклонения за Хърватия, Република Сръбска в Босна и Херцеговина, до Македония и Косово.

Припомняме, аналогичната церемония в България бе на 31 октомври, като първата заварка за сухопътния участък на тръбата бе в село Расово, община Монтана.

България ще започне да получава дивиденти от транзита на природен газ още от 2018 г., когато бъде достигнат максималния капацитет на тръбата, който е около 63 млрд. куб. метра газ годишно. Според него до 2043 г. се очаква България да получи от транзитни такси повече от 2.8 млрд. евро.