Поглеждайки се в огледалото, не виждам опасно лице, но може да съм опасен за онези, които искат нестабилност в региона. Така турският външен министър Ахмет Давутоглу коментира изнесените документи от сайта „Уикилийкс", в които се коментира неговата персона, съобщава Си Ен Ен Тюрк.

При получаването на наградата на престижното американско списание „Foreign Policy", което определи 100-те най-изтъкнати интелектуалци на годината, Давутоглу изтъкна, че документите няма да се отразят на турската външна политика.

Той не коментира документите, в които бившият американски посланик в Турция Ерик Еделман определя министъра на отбраната Веджди Гьонюл като много опасен човек.

Давутоглу изтъкна, че изпитва уважение към дипломатите, но техните политически позиции не отразяват държавната позиция. Събеседниците, с които се преговаря, са Хилари Клинтън и Барак Обама, а при визитата си в Турция е Обама подчертал, че тя е стратегически партньор на САЩ.

В изказването си той посочи, че САЩ и Турция имат нужда един от друг в новия световен ред. По думите му може би изнесените доклади отразяват позиции на дипломати, чиито позиции не могат да се впишат в него.