Трудно може да се квалифицират с думи нападките на Министерството на културата, че Софийският Университет не е полагал грижи за ботаническата градина в Балчик, след като през годините служители на АПК „Двореца" са изкоренявали растения от розариума и от други части на растителната колекция.   

Това заявиха от Софийския университет „Св. Климент Охридски" по повод на отправените днес обвинения от страна на Министерството на културата.

В знак на протест срещу посегателството и пренебрежението от страна на държавната власт над централния вход на Университета ще бъде сложен 10-метров транспарант с надпис „Посегателството върху Алма матер е позор за България". Подобни транспаранти ще бъдат окачени и на сградите на Факултета по математика и информатика и на Химическия факултет.  

От СУ заявиха, че предстоят и други протестни акции във връзка с ботаническата градина.

Очаква се черен флаг да бъде спуснат върху фасадата на най-старото ни висше училище заради решението на Министерския съвет да отнеме от Алма Матер парковата част на ботаническата градина в Балчик и да я предостави на Министерството на културата.