20 са служителите от "Пътни такси" на ГКПП - Кулата, които са присвоили над 2.5 млн. евро чрез фалшиви документи.

Това обявиха в Благоевград комисар Кирил Георгиев, директор на областната полиция и районният прокурор на Петрич Лидия Манова, цитирани от БНР.

От 1440 до 296 000 евро е размерът на персоналната щета, нанесена от корумпираните служители в периода от 2002 до 2004 година.

7 от тях са изготвили неистински документи за над 220 000 евро.

По време на досъдебното производство полицаите са открили и 2000 винетки на стойност 75 000 евро, вероятно откраднати и приготвени за пласиране от уличените в кражба служители.
Корупционната схема е разследвана от дознатели и прокурори 7 месеца.

Разследване по случая започва, след като в дома на криминално проявен от село Марино поле роднина на  началника на Управление "Пътни такси и разрешителни"-Кулата,  били открити документи на управлението за периода 2002-2004 година.

Проверка на над 100 000 квитанции, издадени  от служители  на  УПТР, показала, че всеки  ден квитанциите били отчитани, след  което бил изготвян друг образец със занижена стойност. По този начин служителите "спестявали" значителните  суми  в евро.

В следващите три дни се очаква да бъдат повдигнати обвинения срещу двайсетимата служители от отдел "Пътни такси" на ГКПП - Кулата.

Част от тях са започнали да разпродават имуществото си, което като размер далеч превишава възможностите от получаваните от тях заплати.