Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изразява сериозното си безпокойство относно военния характер на иранската ядрена програма, предаде Ройтерс.

Агенцията на ООН посочва, че разполага с надеждна информация, която затвърждава опасенията за евентуално военно измерение на иранската ядрена програма.

Според проучванията режимът в Техеран до 2003 г. разработвал военна програма, която след това била замразена и може би отново е възстановена в наши дни.

В доклада са представени подробно ядрените проекти и експерименти, извършени от Иран, предаде ДПА. Посочва се, че по някои от тези дейности работата продължава.

Използването на подобни изследвания за нещо друго освен атомна експлозия е неясно за агенцията, гласи заключение от доклада.

Във връзка с тази констатация в последните дни израелската преса спекулираше за възможността за нанасяне на превантивен военен удар срещу атомните мощности на Иран.

Президентът Шимон Перес и премиерът Бенямин Нетаняху подкрепяли акцията, но министърът на отбраната Ехуд Барак не бил сигурен, че това е правилната стъпка.