В над 40 града у нас се провеждат протести днес.

Над 3000 души излязоха на пътя София-Кюстендил и блокираха движението по трасето в двете посоки между пътните възли Даскалово и Драгичево на магистрала "Люлин" край Перник.

Хората скандират "Долу монополите!", "Българи юнаци!" и „Мафията, вън!“, съобщават БТА и БНР.

Движението на пътен възел Драгичево е изцяло блокирано. Полицията охранява протеста и няма спречквания. Протестиращите дори аплодираха полицаите.

От Перник част от протестиращите ще тръгнат към София.
Множеството издига искания за програмно правителство и отпадането на член 2 и 6 от Конституцията. Сред исканията на хората са министри и депутати да носят наказателна отговорност и народните представители да могат да бъдат отзовавани. Те настояват още да се спрат субсидиите на партиите, като се насочат към здравеопазването.

Близо 2 000 души се събраха днес на протестен митинг на централния площад "Хаджи Димитър" в Сливен.

Повече от 6 000 души, по данни на униформени, се включиха в националния протест от Пловдив.

Около 2 000 души се включиха в протестното шествие, направило кръг в центъра на Благоевград. Преди това бяха съобщени исканията, съгласувани между инициативните комитети на протестиращите граждани на срещата вчера в София - незабавна среща с президента Росен Плевнелиев, провеждане на кръгла маса, която да се проведе при пълна прозрачност, без участие на политически партии. Парламентът или президентът да наложи мораториум върху декемврийските сметки за ток. Разсекретяване и анулиране на договорите с монополите, както и разпускане на ДКЕВР, без да се снема възможността за носене на наказателна отговорност до този момент, както и осигуряване на 50 процента гражданска квота във всички държавни органи.

Над 30 000 варненци се включиха в днешния протест в града, съобщава БНТ. Шествието бе поведено от около 100 варненски рокери. То тръгна от община Варна по булевард "Мария Луиза" и продължи по булевард "Владислав Варненчик".

Множеството скандира "Мафия". Протестиращите носят плакати. Към шествието непрекъснато се присъединят граждани, съобщава Радио Варна.

"Искаме кардинална икономическа промяна, искаме демографска промяна, искаме промяна в стандарта на живот. Съдбата на българина сега е над всичко. България е силна, когато е единна", казват жителите на морския град.

Повече от 2 000 човека се събраха на протест срещу монополите в Стара Загора. Шествието тръгна от сградата на EVN на ул. „Отец Паисий". Протестиращите огласиха няколко основни искания, формулирани на общо събрание на инициативните комитети вчера в Сливен:
• Продължаване дейността на сега действащия парламент и създаване на програмен кабинет
• Създаване на обществен съвет от експерти със задължителна гражданска квота за справяне с монополите.

Протестиращите се придвижват по бул. „Цар Симеон" и се отправят към квартал „Кольо Ганчев" с намерение да блокират надлеза на бул. „Партирах Евтимий".

Близо 3 хиляди бургазлии се стекоха на площада пред Съдебната палата в морския град, за да вземат участие в протестния митинг-концерт. Шествието тръгна от сградата на Енергото, а през целия път до площада протестиращите надуваха свирки и вувузели. Под звуците на "Къде си вярна, ти любов народна" гражданският инициативен комитет заяви, че всеки желаещ ще има достъп до микрофона, за да изложи своята позиция за ставащото в страната. В митинга взимат участие и няколко студенстки организации и граждански организации, екоактивисти и представители на земеделски движения.

Около 700 души се събраха на централния площад "Велбъжд" за днешния протест в Кюстендил. По-късно затвориха главния път към Гюешево.

Между 200 и 300 души се събраха на протеста пред сградата на "Енерго про" в Търговище около 11.20 ч. Протестиращите скандират „Търговище събуди се" и „Българи - юнаци". Те се заканиха от утре протестите да продължат пред сградата на общината всеки ден от 17.00 часа.

Близо 500 разградчани излязоха днес на протестен митинг-шествие срещу монополите. Пред сградата на "Енерго про" организаторите прочетоха националните искания, които са били формулирани на кръглата маса в Сливен. За разлика от първия митинг, този път инициаторите са ученици - Любомир Любенов от Професионалната гимназия по икономика, Валентин Иванов и Ерджан Сефер от Професионалната техническа гимназия.

На протеста имаше много млади хора с български знамена и плакати. Множеството скандираше "Евтин ток!", "Мафия", "Вън от България", „Българи - юнаци" и др. След това шествието се отправи към Общинския културен център, където имаше няколко изказвания на граждани. Те поискаха съд за прегрешилите управници, нов референдум с въпроси, свързани с исканията за промени в Конституцията и програмен кабинет. Протестът завърши със скандирания пред сградата на "Водоснабдяване Дунав" срещу високата цена на водата.

Около 500 протестиращи в Ловеч блокираха изхода на града в посока Троя.

Стотици русенци се включиха и в протеста в Русе.

Освен в България протести ще има и в чужбина. Българите зад граница ще се съберат пред българските мисии в Атина, в Дюселдорф, в Лондон, Дъблин, Мадрид.