Световната здравна организация (СЗО) призова над 30 страни, включително някои от най-богатите в света, да признаят продължаващата опасност от туберкулоза и да се опитат да я унищожат до 2050 година, съобщава AFP.

Въпреки че туберкулозата е предотвратима и лечима, общо 155 000 души всяка година се разболяват от нея в 33 развити държави. 10 000 от тях умират, информира СЗО.

Броят на регистрираните нови случаи на година в съответните страни - от Австралия до Франция и Германия, и Нова Зеландия до САЩ - е около 100 на един милион жители.

Милиони са неизвестните, инфектирани с бацила на туберкулозата, която може да се разпространява чрез кихане. Рискът от заболяване съществува във всеки един момент, подчертават от Световната здравна организация.

33 страни са били избрани, именно защото те имат относително ниски нива на туберкулоза, особено в сравнение с горещи точки като Китай, Индия и бившите комунистически страни от Източна Европа и Централна Азия. Според Световната здравна организация в тези страни нивото на заболяемост може да позволи болестта наистина да бъде елиминирана.

Очакванията са до 2035 г. процентът на заболелите да се намали от 100 нови случая на 1 млн. души годишно на 10. Това би означавало до 2050 г. туберкулозата наистина да бъде премахната или да се регистрира 1 нов случай на 1 млн. души.

Световната здравна организация иска страните да осигурят финансиране за подобряване скрининга за заболяването, както и да засилят борбата срещу резистентни форми на инфекциозното заболяване сред употребяващите наркотици, защото те са огромна заплаха за нова зараза.