До две седмици Българското национално радио трябва да представи концепция за 18-часова програма на Радио Кърджали пред Съвета за електронни медии.

Едва след това ще се гласува лицензът - това е резултатът от напрегнатото заседание днес на медийния регулатор, съобщава БНР.

Преди началото му евродепутатът Ангел Джамбазки и симпатизанти на ВМРО протестираха пред сградата срещу излъчването на част от програмата на турски език от ефира на Националното радио. Според ВМРО това е скандално политическо обслужване на ДПС в навечерието на местните избори.
Протестиращи влязоха в сградата на СЕМ, за да присъстват на заседанието.

Първа думата взе членът на СЕМ Мария Стоянова, която каза, че лицензиите на няколко регионални станции не се изпълняват, включително тази на Радио България и трябва да се отнемат. Стоянова каза, че в продължение на месеци Съветът за електронни медии се занимава само с Българското национално радио и оттук насетне ще влезе в залата само когато се обсъжда оставката на ръководството на Радиото. После напусна залата без да присъства на останалата част от срещата:

Анюта Качева от Управителния съвет на БНР уточни, че исканият лиценз е за трите часа българска програма в Кърджали, тъй като програмата на турски ще е просто комутиране на съдържанието, което произвежда Радио България, а то има лиценз за това от 2005 година. 

Генералният директор на БНР Радослав Янкулов заяви, че средствата, които Радиото ще отдели за програмата в Кърджали, са спестени от бюджета на БНР.