Две основни теми поставиха от БСП пред държавния глава - санкциите срещу Русия и поетия нов дълг. След срещата, която бе поредна в рамките на консултациите на Плевнелиев с партиите от парламента, Чавдар Георгиев коментира пред медиите, че поетият заем в размер на 16 милиарда лева е безпрецедентен и поставя под риск икономиката ни.

"Този заем е ратифициран в противоречие на Конституцията", смята социалистът. Левите обяснили на държавния глава, че не са очаквали толкова светкавична реакция от негова страна. Според нас това не е отговорна държавна позиция, категоричен бе червеният депутат.

Ратификацията трябвало да се върне и да се даде възможност да се преосмисли заемът и да се търсят други начини за решаване на финансовите трудности на държавата. Червените още са убедени, че заемът е приет след пазарлъци между партиите.

Според Кристиан Вигенин друга рискова тема са последиците от икономическите санкции срещу Русия. Общите загуби за страната за миналата година са над 50 милиона долара, изтъкна той.

В БСП са притеснени, че не се създават компенсационни мерки за фирмите, които търпят загуби от тези санкции. В същото време тези санкции не са довели до политически ефекти. Вигенин е на мнение, че българската външна политика по отношение на Украйна трябва да се води без комплекси.

Българското правителство не работи, дори не говори за мерки за икономически растеж, създаване на работни места, притеснен е още депутатът. Темата за оставките в кабинета не са поставени на разговора с държавния глава.