Жители на София се събраха на протест днес рано сутринта срещу планирано отсичане на вековни дървета.

Първоначално събитието бе организирано в защита на 200-годишен чинар, но в последствие стана ясно, че освен него ще бъдат отсечени още две вековни дървета.

- Чинар, Platanus orientalis, който е на 200 години (+-20)
- огромен Ясен, Fraxinus excelsior (на около 150-180 г.) с височина около 25-30 м. 
- и още едно дърво, чиито вид не е определен, но е над 100 г.

Общинската управа в Овча Купел е дала разрешение на строителна фирма да отсече защитените дървета и по план това ще се случи утре сутринта. Разрешението за сечта е дадено, тъй като е предвидено на мястото да се построи голям супер-маркет.

В социалните мрежи граждани организираха събиране на място с надеждата, че ще успеят да попречат на отсичането и да спасят вековните дървета.

"Моля за съдействие! Не искаме пари!!! Искаме съзнание! Искаме да опазим двестагодишен чинар от посегателството на общинските власти! Чинарът е представител на защитените видове в България", призовават на страницата във Фейсбук.

Дърветата се намират на ул. „Тодор Каблешков", квартал „Овча Купел", до Боянската река, в изоставения двор на бившето предприятие „Пролетари" - в непосредствена близост до 2-ро СОУ „Емилиян Станев".

"Хора, моля ви, проявете съзнание и ни помогнете да спрем този произвол. Не бива да позволяваме нашите деца да живеят в бетонна джунгла от молове и супер-маркети, вместо да се наслаждават на красотата на българската природа", пишат още организаторите на събитието.

Сечта е предвидена за неделя 03.02.2013 г. около 7:30 - 8.00 ч. Мястото е между бул. "Цар Борис III" и бул. "Овча Купел" .

Междувременно стана ясно, че потребители на социалната мрежа са се свързали с кмета на район Витоша, който е обещал дърветата да не бъдат изсечени утре и в понеделник казусът да се обсъди с председателя на Постоянната комисия по опазване на околната среда към СОС.

Кметът Фандъкова е разпоредила на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска дърветата да не се събарят, докато случаят не бъде проверен, допълни БНР.