Повече от 550 хил. лв. за реставрация на античния град Никополис ад Нестум ще получи Община Гърмен от еврофондовете. По програма ФАР Трансгранично сътрудничество България - Гърция 2004 "Насърчаване на културните, туристически и човешки ресурси в трансграничния регион" е спечелено финансиране за консервация и опазване на археологическия паметник и превръщането му в привлекателен туристически продукт, обясниха за news.bg от Общинска администрация.

Предстои разработване на цялостна стратегия за разкопките, консервацията и запазването на Никополис ад Нестум. Ще бъде създадена и интернет страница и 3D виртуална разходка из археологическата забележителност.

Проектът се реализира в партньорство с гръцката община Агиос Атанасиос, с която Гърмен подписва пред 2004 г. Протокол за сътрудничество в областта на културата и образованието. Инициативата има амбицията да проучи за подобни гръцки културни обекти и да бъде разработена концепция за съвместен българо-гръцки туристически маршрут.

Никополис ад Нестум е паметник на културата с национално и международно значение. Това е един от най-големите римски градове от началото на Новата ера. Построен е от император Траян през 105 г., в чест на победата над даките при река Места. През следващите векове градът става център на областта. Разрушен е в края на VI-VII в. от славяните, но въпреки това през средновековието върху развалините му отново съществува град.

В началото на 80- те години на XX век е проучената територия от 13 хектара площ. Площта на Никополис ад Нестум е 28 дка и целият град е бил ограден с крепостна стена. При разкопки са разчистени 280 метра крепостни стени, основи от обществени и култови сгради и надгробни могили.

Открити са фрагменти от оброчен релеф на Тракийския конник, статуйка на Хермес, старохристиянска надгробна плоча, над 95 златни и около 22 други монети, стъклени, бронзови и керамични съдове, златен пръстен и други.

В близост до укрепения град са открити 2 раннохристиянски базилики от IV в. с мозаечен под и геометрични, растителни и животински мотиви, които вероятно са част от целия комплекс.

Над 5 млн. лв. от еврофондове е спечелила Община Гърмен за изминалата година. Реализацията на проектите ще допринесе за развитието на туризма в региона. Общинска администрация е изготвила и спечелила три проекта по Програма ФАР и един по САПАРД. Проектите по ФАР ще бъдат реализирани в партньорство с гръцката община Агиос Атанасиос и македонската Босилово.