В Борисовата градина няма да има ново строителство.

Фирмата, която спечели консурса за изработване на общ устройствен план на парка в София, е "Ковачев архитекти". Техният проект предвижда запазване на основните части в настоящия им вид.

Компанията се състезаваше с още 6, съобщи БНР.

Борисовата градина е парк с приоритет върху обществения достъп и принадлежността му към културно-историческото наследство.

Според Лорита Радева, председател на комисията по екология в Столичния общински съвет, в парка може да се осигури при определени събития контролиран достъп на превозни средства и/или велосипедно движение.
Плановете са част от грижата ни за опазване на околната среда, заяви Радева, цитирана от БНР.

По думите й съществува реалната възможност Публичният устройствен план да реши проблема с различната собственост като определи публичните функции дори на обектите, които в момента се намират в частни терени.

Припомняме, около конкурса за изработване на устройствена концепция за опазване и развитие на Борисовата градина в София се надигна сериозно обществено брожение и бяха изразени редица съмнения за опорочаване на процедурата.

Група граждани внесоха и открито писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, с копие до омбудсмана Константин Пенчев, регионалния министър Лиляна Павлова, председателя на Общинския съвет на София, включително и в представителството на Европейската комисия в София, в което са запознали съответните институции с множество факти, които според тях потвърждават тезата им за порочност.