Народното събрание да каже официално "искаме си костите на цар Самуил", настоя Инициативния комитет пред парламентарната комисия по култура и медии.

От няколко години текат усилия за това, гръцката страна да ни предостави костите на българския цар. Така Самуил ще бъде погребан тържествено в България.
От друга страна, като християнин той трябва да бъде погребан в земята, а не да стои в "тенекиена тава", коментира директорът на НИМ Божидар Димитров.

Макар и България да си иска царя, гърците не са длъжни да предоставят останките му, тъй като костите са открити на тяхна земя. В такива случаи се водят дискретни преговори, поясни проф. Димитров, който е и член на преговорния екип.

Оказва се обаче, че има и друг проблем. Гърция си иска 400 ръкописа, които били взети по време на Първата световна война от техни манастири. След подписването на Ньойския мирен договор България е била задължена да върне обратно ценностите. Страната ни предоставила част от предметите, но не и ръкописите. Гърците имали 2 години да обжалват този акт, но така и не го направили. По тази причина ръкописите останали в България.

Сега обаче Гърция поставя ултиматум - 400-те техни ръкописа срещу нашия цар Самуил. "Аз съм готов да им ги предоставя, вероятно ще убедя и моя министър да ги разменят срещу цар Самуил", коментира проф. Димитров.

И сега преговорите продължават. По време на тях обаче не е ставало и дума да даваме на гърците ръкописите. Димитров изтъкна, че това, че са на гръцки език, не значи, че са на гръцката култура.

Експертът Димитър Енчев от Външно министерство потвърди, че дипломатическото ни ведомство няколко години преговаря под легитимна форма. Независимо от смяната на кабинетите, има едно говорене. В интензивни темпове се подготвяли среши с министъра на външните работи на Гърция у нас.
"Много трудно се работи по подобни въпроси със съседи - има наслоения в миналото, които трудно се преодоляват", констатира Енчев.

Народният представител Росен Петров предложи Народното събрание да обсъди въпроса и да излезе с декларация, която обаче да е съобразена с международното право, за да не обидим съседите.
"Приехме толкова декларации напоследък, свързани с историята, така че не виждам смисъл НС да не може да приеме една декларация, в която декларирайки приятелските си отношения с Гърция, да поискаме мощите (костите, поправен бе от проф. Димитров, б.р.) на един от най-великите владетели", коментира Петров.

Според атакиста Станислав Станилов по-добрият вариант е Комисията по култура и медии да се обърне към гръцката ресорна комисия.

Зам.-председателят на Комисията Петър Кадиев от АБВ отсече, че за да има успехи, трябва да се инициира среща с гръцката комисия по култура и медии