Имало е съобщения до мен за определени дела, обикновено пристигат съобщения от един човек, който разпределя баницата в държавата в момента - Делян Пеевски се казва.

Ще се върна на зелен кон, зерече се съдия Пенгезов
Още...

Това скандално изявление направи пред медиите председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, срещу когото в момента се готви образуване на дело.

Припомняме, според информации в някои медии Веселин Пенгезов е получил призовка, за да бъде обвинен. Разследването, заради което е привикан, е за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Той бе спечелен от Военно-апелативния съд, на когото Пенгезов беше председател. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв.

Питайте друг, защо делото срещу Пенгезов се точи 4 години, изригна по-рано днес Цацаров
Още...

Той призна, че основен интерес от трети лица имало към дела срещу бившия ДПС депутат Митхат Табаков - "би било добре той да бъде оправдан", а ако не станело нещо така, както му натяквали, то му намеквали, че втори мандат "ще види през крив макарон".

Стана ясно, че Пеевски не му се обаждал лично, а му пращал "съветите си" предимно през адвокати.
Пенгезов получил известие и за това, че било неправилно решението по делото на Октай Енимехмедов. Припомняме, от ДПС реагираха остро срещу пускането на Енимехмедов от ареста.

Не съм давал и косъм да падне от главата на съдия, реагирал съм срещу тези неща, увери шефът на САС. Няма да си отворя устата, имам семейство в края на краищата - знаете какво ми направиха на семейството първите Цветановски истории.

Този отговор даде Пенгезов на питане за повече подробности по натиска срещу него от страна на политици.

Висшият магистрат припомни, че "Цветанов неистово искал да бъде арестуван Алексей Петров", а по негово време като шеф на МВР Пенгезов бил отстранен от работа за една година, уволнили жена му от ДАНС и пуснали куп клевети срещу дъщеря му.

Запитан дали вижда връзка между главния прокурор Сотир Цацаров и ДПС-депутатът Пеевски, председателят на апелативния съд не отрече да има такава, като намекна на медиите да се досещат за наличието на такава.
Аз отстоявах позициите и не съм повлиял на никой мой съдия, даже съм ги поощрявал, категоричен бе Пенгезов.

Историите се повтарят. По времето на Филчев и на Велчев (бивши главни прокурори, бел. ред.) имаше баланс, чувство за мярка, за срам. Тук малко прекаляват, обяви Пенгезов.

„На всяко прасе му идва Коледата", констатира още магистратът с уговорката, че не го отнася към никого конкретно, защото иначе може и за това да го съдят.

По повод Делян Пеевски той пожела да насочи вниманието и към друго - фирма на ДПС депутатът била първа и за обществената поръчка аз "Южен поток".

В сряда сигурно ще бъда отстранен от длъжност, заподозря още Веселин Пенгезов.
Шефът на Софийския апелативен съд бе категоричен обаче, че ще спечели делото и ще си подаде документи за втори мандат като шеф на Столичния апелативен съд, въпреки всичко.