За 18-ти път МВР раздаде ежегодните награди „Полицай на годината". Лично вътрешният министър Цветан Цветанов връчи приза на топ полицай на 2011-та Пламен Петров от отдел „Наркотици" в ГДБОП.

През април в столицата, благодарение на Петров, е заловен лидерът на група, разпространяваща наркотични вещества, разбита е и лаборатория за амфетамини, иззети са над 130 килограма марихуана. През юли, пак с помощта на Петров, е разбита организирана престъпна група в Костинброд, занимаваща се производство на синтетични наркотици, като при обиските са иззети 15 килограма дрога.


Явор Колев - шеф на компютърни
престъпления към ГДБОП

Награда получи и Владимир Карадаков от „Криминална полиция" Благоевград за разкриването на дръзки кражби от 3 хотела в Банско.

 

Приз получи и Ангел Димитров, граничен полицай от Петрич, за участието му в пресичане на контрабанда на акцизни стоки, както и задържането на 13 чужди граждани, опитали да влязат незаконно у нас.

Награден бе и водачът на служебно куче Кънчо Бакърджиев от Бургас, затова че разкрил 11 случая на хора, обявени за общодържавно издирване, както и че открил изгубил се мъж в Странджа планина.

Голямата колективна награда „Полицай на година" заслужено отиде при сектор „Компютърни престъпления" в ГДБОП. Подгласник стана отдел „Противодействие на икономическата престъпност" Стара Загора и сектор „Престъпления против собствеността."

Специалната награда за принос за работа с полицията получиха доброволците от БЧК Хасково за съдействието им за ограничаване на емигрантския натиск по границите ни.

За пръв път тази година бе връчен и приз за гражданско доверие..

Има много други служители, които днес не се споменават, но техният труд е довел до съществени резултати, изтъкна в приветственото си слово министър Цветанов и добави: Ние се гордеем с дейността на правоохранителната система. Когато изпаднем в беда, първите, от които имаме нужда са българските полицаи.

Той коментира още, че често трудът на Охранителна полиция остава незабелязан. По думите му в последните години тя намалила значително жертвите по пътя. „През 2010 година по пътищата са загинали 776 души, колкото и през 1964 година, а от началото на тази година са загинали 652 души. Доближаваме се до нивото на 1963 година," доволен е вътрешният министър.