Виждам план за унищожението на СДС. Това заяви на специална пресконференция в парламента Мартин Димитров, който вчера подаде оставка като председател на СДС.

Зад този план според него стоят ГЕРБ.

В сините редици се обмисляло СДС да влезе в коалиция с ВМРО-НИЕ и НДСВ, а Димитров не можел да участва в подобен безпринципен съюз.

Koстов категоричен за дълга си към сините
Още...

Той посочи, че членовете на парламента в тези места, където СДС е в коалиция с ГЕРБ, са гласували срещу Синята коалиция. Той бе категоричен, че именно ГЕРБ пробили националния съвет на СДС.

Част от плана за тоталното унищожение на синята партия е да се предложи и разпад на парламентарната група на Синята коалиция.
Това няма да бъде допуснато, закани се обаче синият лидер.

Димитров коментира, че ще впрегне всички сили да се запази целостта на ПГ. Той е  убеден, че планът за разпад на СДС няма да успее. Няма да се предадем и ще намерим начин да се справим с тази ситуация, категоричен бе Димитров.

Около СК събрахме доста десни хора, изтъкна Мартин Димитров в защита на сътрудничеството с Иван Костов. Синята коалиция не се изчерпва само с Иван Костов, посочи обаче той.

За пръв път усещам риска СДС да не влезе в следващото НС, сподели пред медиите Мартин Димитров.

Според него ликвидирането на коалицията е нечестно и неморално. По думите на синия водач никой не е очаквал той да подаде оставка.

Сега СДС ще има временен председател или Борис Марков или Румен Христов. Димитров обаче иска начело на синята партия силен, честен и достоен лидер.

За три години и половина на лидерския пост той отчете редица успешни избори, а като грешка - президентският вот.

По думите му, виновните за тази грешка сега искат да разбият СДС. Мартин Димитров е убеден, че още след няколко месеца ще се види погрешността на решението СДС да е извън Синята коалиция. Много сини симпатизанти, според него, са разочаровани от вчерашното  развитие на ситуацията.

Попитан какво е участието на Петър Стоянов е тази ситуация, Мартин Димитров бе лаконичен, но разказа свой разговор с президента Стоянов.

Стоянов му казал "Какво като СДС не е в българския парламент? Нали и Костов няма да е там?". Мартин Димитров го попитал "Това ли е целта?", а Стоянов казал: " Да и след това ти като млад лидер ще започнеш да градиш десницата на чисто".

Според Мартин Димитров подобна теза е доста комплексарска. Димитров също така смята, че "много е обещавано на тези, които бяха за разпадането на СК".