:еморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество беше подписан между Министерството на икономиката и енергетиката и  Комисията за развитие и реформи на китайската провинция Анхуей.

Документът ще положи добра основа за по-активно и ползотворно сътрудничество между професионалните организации и бизнеса от двете държави, заяви заместник-министър Красин Димитров при подписването.

От китайска страна меморандумът бе подписан и от генералния директор на Комисията за развитие и реформи на Анхуей - Джан Шаочун. Той е част от официалната делегация от китайската провинция,  ръководена от Джан Баошун - партиен секретар на провинцията и председател на Постоянния комитет на Провинциалното събрание на народните представители, която е на посещение в България, по покана на МИЕ.

„Целта на визитата ни, която е на най-високо ниво от 10 години насам, е да задълбочим обмена и сътрудничеството в секторите на икономиката, селското стопанство, образованието и други. Правителството ни отдава голямо значение на сътрудничеството на Китай и страните от Централна и Източна Европа. Надяваме се чрез сътрудничеството на провинция Анхуей и Министерството на икономиката и енергетиката на България да насърчаваме инвестициите и да предоставим базата за сътрудничество между предприятията и развитието на бизнеса в двете страни." - заяви Джан Баошан.

Компаниите, които участваха на днешната среща, са поредното свидетелство за доброто партньорство между бизнеса на България и Анхуей, подчерта зам.-министър Димитров, като допълни, че Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в региона на Далечния Изток.

Стокообменът между България и Китай е 1,8 млрд щ.д. за 2013 г. От представените на срещата данни от китайска страна става ясно, че близо една трета от стокообмена между България и Китай е между страната ни и провинция Анхуей.

За нас разширяването на търговско-икономическите връзки с Китай е приоритет по отношение на партньорството със страните от Азия, като усилията ни са насочени към установяване на контакти и развитие на партньорство не само на централно ниво, но и с отделни китайски провинции, увери  зам.-министър Димитров. Той допълни, че  меморандумът ще даде възможност да се развият инвестиционното и търговското сътрудничество, както и да се изпълняват съвместни проекти в области от взаимен интерес.

МИЕ изрази готовност да окаже подкрепа на китайски фирми, желаещи да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката - машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, химическа и фармацевтична индустрия, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, създаване и развитие на индустриални зони.

По време на днешната среща в МИЕ бе подписано и рамково споразумение за сътрудничество между китайската BBCA Group и българската фирма „Клас Олио".