ДПС и ГЕРБ се замеряха с политически уволнения. Както обещаха от движението и днес Станислав Анастасов прочете поредната порция уволнения на днешните управници.
Припомняме, миналата седмица също от парламентарната трибуна беше изчетен също списък с имена.

Време е да продължим да пишем живия летопис на политическата репресия, закани се той. Този летопис по думите му съдържа имената на лишените от конституционното им право на работа и хляб уволнени чиновници.

Все по-ясни и по-видими стават напъващите за тези уволнения, смята Станислав Анастасов. Странно, по думите му, било мълчанието на ПФ и РБ по темата. Още по-странно било мълчанието на герберите.

Черната статистика на политическата репресия само за една седмица се увеличи с още 12 души, които са загубили работата си, като с тях живият летопис на политическата репресия вече съдържа 307 имена, обясни депутатът.

С това кратко предисловие Анастасов започна да изчита близо 20 минути уволнените експерти и новоназначените политически кадри.
Депутатът поясни, че партията ще продължи всяка сряда да изчита имената на уволнените, преди целият списък да бъде официално представен в ЕК и ЕП.

Очаквано, от ГЕРБ отвърнаха на удара с алтернативен списък на уволненията на предишния кабинет.

Само за първите 4-5 месеца от управлението на кабинета Орешарски в благоевградско са уволнени 129 служители, посочи Даниела Савеклиева. Всички уволнени според нея са отстранени заради симпатизиране към ГЕРБ. На тяхно място били назначени "точните кадри". От всички нови назначения 62 са кадри на ДПС. Повечето били в регионалните звена под шапката на МЗХ, стана ясно от думите на Савеклиева.

Освен това се назначавали и хора на непълно работно време при стриктно изискване за заемана длъжност от 8 часов работен ден. Назначавали се хора с 0 дни професионален опит. В други дирекции пък се уволняват хора за закриване на щат, но след уволнението се намирал човек за поста.
Имало случаи на отстранени заради "поръчка от най-високо ниво от София". На всяка ваша справка, ние също имаме такава, предупреди депутатката.