Кубинците отбелязаха за първи път Разпети петък като официален празник, съобщава АП.

Това стана възможно при последното посещение на папа Бенедикт XVI на Острова на Свободата.

Папа Бенедикт Шестнайсети участва в кръстното шествие около Колизеума. Той не участваше в процесията, а я наблюдаваше от специална платформа.

Християни и евреи се стекоха в Йерусалим, поставяйки началото на великденските чествания. Тази година Разпети петък и еврейската Пасха съвпадат.

Докато еврейските семейства приключваха подготовката за Пасха, която започва на залез слънце и отдава почит на деня, в който евреите избягали от робството в Египет, хиляди католици и протестанти заляха тесните улици на Стария град на Йерусалим в процесии, бележещи разпъването на Исус Христос на Кръста.

Преди празниците израелската армия въведе двудневно затваряне на Западния бряг, като заяви, че ще позволи на палестинците достъп до Израел само при извънредни медицински или хуманитарни причини.

Според Евангелията Исус бил предаден часове след традиционната вечеря за Пасха с учениците си в къща в Йерусалим. Няколко часа по-късно той бил осъден на смърт и принуден да носи кръста си до разпъването си на хълм край града, известен като Голгота.