В розово осъмна една от скулптурните композиции на столичния паметник на Съветската армия. На няколко места е изписано "Прага 68".

„Акцията" е по повод 45-тата годишнина от началото на пражките събития. На 21 август 1968 година танковете на варшавски договор влизат в Прага.

Под розовите фигури на съветските воини, които преди време бяха нарисувани като анимационни герои, на чешки е написано "България се извинява".

На паметника от лицевата му страна в розово пише пък с големи букви: "Прага 68 България, извини се".

Над оригиналния надпис, който гласи: "На Съветската армия, освободителка от признателния български народ е написано: "ИЗВИНЕТЕСЕ БЕ!!!!!"

Трима служители на реда „охраняват" оцветените съветски фигури, все още не е започнало и редовното след подобни акции измиване на паметника.

Междувременно писателят Георги Господинов написа във Фейсбук профила си:

Замисляли ли сме се защо можем да кажем Чешките събития или Унгарските събития, а Българските събития не можем?
И защо трудно се случват нещата тук?
Както се пее, отговорът с вятъра се носи. Може би с онзи от 68-а...
Днес е добър ден за размисъл.

Скъпо покритие може да запази паметниците от посегателства с боя.

Това коментира кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти във връзка с поредното оцветяване на паметника на Съветската армия.

В днешния ден посланието е актуално, но мисля, че няма мястото на паметниците. Не трябва там да се отправят такива важни обществени послания. Този паметник определено се превърна в такова място напоследък", коментира градоначалникът.

Младите хора имат толкова много места в София, на които да отправят посланията си, смята Фандъкова, цитирана от БТВ.

Според нея надписът, с който България се извинява за инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, има идейна стойност.

Няма как да не се съглася в днешния ден с подобно послание, но все пак паметниците са част от художественото наследство на един град", каза още Фандъкова.

Областната управа трябва да почисти паметника, стана ясно още от думите й. „Готови сме да съдействаме с всичко, което е възможно. Няколкократно съм предлагала на подобни организации, които защитават културното наследство, както и на областния управител, да се направи покритие, което не позволява подобни действия. То е скъпо, давам си сметка за това. Но се надявам да помислят по въпроса", заяви още кметът на София.