Поклонение на Военното гробище в Ново село, Република Македони организираха в Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май от фондация "Българска памет" и посолството на Република България в Скопие.

За шеста поредна година посолството и фондацията са инициатори на този светъл празник да бъде отдадена почит към саможертвата на падналите за свободата и независимостта на България офицери и войници.

За да се поклонят пред паметта на загиналите в Ново село дойдоха д-р Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет", Андрей Ковачев, член на Европейския парламент и зам.председател на Комисията по външна политика на ЕП, Струмишкият митрополит Наум, постоянният секретар на Министерство на отбраната на Република България, заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, делегация от Министерството на отбраната, водена от постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев, български дипломати, представители на обществени организации, сдружения и граждани от Македония и България.

Посланикът на Република България в Македония Иван Петков отправи приветствено слово от името на министър-председателя и министър на външните работи Марин Райков.

"На 6 май, когато отбелязваме празника на Българската армия и почитаме нейния
небесен покровител Свети Георги Победоносец, ние се прекланяме пред храбростта,
героизма и патриотизма на българските офицери, сержанти и войници. Този ден е и
повод да почетем паметта на всички онези българи, дали живота си за свободата и
независимостта на България"
, изтъква Райков.

По думие му преклонението пред саможертвата на нашите предци, пред всички, които безкористно и честно са отстоявали с живота си нашето настояще и бъдеще е един от критериите за цивилизованост, за съвременен и европейски прочит на нашата обща история.

"Ежегодното поклонение пред тяхната памет на 6 май е добър пример за съвместно честване на християнския празник в перспективата на добросъседското ни европейско бъдеще. Историята не бива да ни разделя, а да спомага за изграждането на отношения на разбирателство и приятелство. Поклон пред паметта и героизма на българския войник!", се казва в поздравителния адрес на българския премиер и външен министър Марин Райков.

Поклонението на българското военно гробище в Ново село, Република Македония, е добър пример за съвместно честване на общата ни история, посочи от своя страна и Андрей Ковачев.

"С поклонението искаме да покажем , че колкото и да е трудно, дългогодишното противопоставяне, базирано на отричането на всичко българско в днешна Р. Македония, може да бъде преодоляно по пътя на европейската интеграция. Събитието се превърна в традиция в последните няколко години. Това е добрият пример, който, надявам се, занапред може да бъде мултиплициран и на други места в днешна Р. Македония и в България, където заедно, сънародниците от двете страни на сегашната граница, да почитаме нашите общи герои, личности и събития", изтъкна д-р Ковачев.

Според българския евродепутат "това, че сме европейци не ни прави по-малко българи и това, че сме българи, не ни прави по-малко европейци".

"Европейската интеграция е единственият път, по който могат да се заличат раните от
миналото и да се преодолеят натрупваните с векове несправедливости. За да се случи
това обаче, е нужна политическа и обществена воля"
, допълни Андрей Ковачев.

По пътя си към членство в Европейския съюз Скопие трябва да поеме протегнатата ръка, както и да се вслуша в препоръките на Европейския парламент за недискриминация на гражданите на Република Македония, открито заявяващи своя български произход, и за отбелязване на общите исторически събития и герои, изтъкна Ковачев и допълни:
„Договор за добросъседство е градивна стъпка, но по-важното е, съседите да поддържат европейски стандарти и да изпълняват поетите ангажименти".

В церемонията участваха представителна рота на Националната гвардейска част, която в пълно снаряжение отдаде чест в памет на загиналите, детският хор и духов оркестър
при Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София, вокална формация
"Юлангело", много българи от Македония, България, Молдова, Украйна и Сърбия.

Военното гробище в с. Ново село е второто обновено българско войнишко гробище на територията на Република Македония след това в село Цапари, Битолско. В него са погребани 71 военнослужещи от Втора пехотна тракийска дивизия и 11-та пехотна македонска дивизия, загинали по време на Балканските войни и Първата световна война.